open-navfaktor-logo
search
Samit lidera
Erdogan predložio trgovinu bez dolara
Erdogan je također upozorio kako Turska i njeni prijatelji ne smiju posustati u borbi protiv terorističke organizacije FETO
03.09.2018. u 10:29
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je potrebno smanjiti ovisnost o američkom dolaru u međunarodnoj trgovini.

- Predlažemo da trgovinu vršimo u vlastitim valutama, umjesto u američkim dolarima - kazao je Erdogan tokom obraćanja na 6. samitu Vijeća za saradnju turkijskih zemalja.

Samit se održava u Kulturom centru Ruh Ordo u Kirgistanu, a Erdogan je također upozorio kako sva dešavanja nalažu da Turska i njeni prijatelji ne smiju posustati u borbi protiv terorističke organizacije FETO. Riječ je o terorističkoj organizaciji Fetullaha Gulena koja vodi dugogodišnju borbu protiv Turske i koja je 15. jula 2016. godine izvela pokušaj državnog udara u toj zemlji. Tokom pokušaja puča ubijena je 251, a ranjeno je blizu 2.200 osoba.

Turski predsjednik Erdogan je naglasio da je FETO širom svijeta organizirao svoju terorističku strukturu pod plaštom obrazvonih ustanova. Dodao je kako Turska vodi odlučnu borbu i protiv drugih terorističkih organizacija, poput ISIS-a i PKK-a. On je kazao da se međunarodne norme i principi grubo krše na međunarodnoj sceni.

- Neke zemlje, umjesto da međunarodne probleme rješavaju diplomacijom i dijalogom, pokušavaju stvari rješavati prijetnjama, pritiscima i ucjenama. Ograničavanje trgovine, nametanje carina i sankcija te druga slična sredstva bi mogla beznačajnim učiniti sporazume koji su plod dugogodišnjeg rada - kazao je Erdogan.

Pored Erdogana, na samitu učestvuju i domaćin samita kirgistanski predsjednik Sooronbay Jeenbekov, te predsjednici Azerbejdžana i Kazahstana Ilham Aliyev i Nursultan Nazarbayev. Počasni gost samita je Uzbekistan kojeg predstavlja predsjednik te zemlje Shavkat Mirziyoyev, a zemlja posmatrač je Mađarska, čiju delegaciju predvodi premijer Viktor Orban.

Jačanje saradnje zemalja turkijskog govornog područja glavna je tema samita, a prilika će to biti i za niz bilateralnih razgovora na marginama centralnog događaja. Turski predsjednik je kazao da Vijeće turkijskih zemalja ne okupljaju samo zajednički jezik, historija i kultura, već i želja za izgradnjom sigurne i prosperitetne budućnosti.

- Jačanje našeg jedinstva je uvjet sa širenje naše perspektive, činjenje uspješnih razvojnih iskoraka i efikasno rješavanje problema sa kojima se suočavamo - poručio je Erdogan.

Vijeće za saradnju država turkijskog govornog područja osnovano je Nahčivanskim sporazumom 2009.godine, a u svom radu se oslanja na zajedničku historiju, jezik, identitet i kulturu zemalja koje okuplja. Vijeće služi kao važna regionalna platforma za unapređenje saradnje i solidarnosti među članovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.