open-navfaktor-logo
search
Ostrvo demokratije
Erdogan: Puč iz 1960. jedan od najmračnijih dana u turskoj historiji
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu kako je puč u Turskoj izvršen 27. maja 1960. godine jedan od najmračnijih dana u njenoj historiji.
27.05.2020. u 21:01
get url
text
Turska, ostrvo demokratije

Govoreći o procesu protiv tadašnjeg premijera Adnana Menderesa, Erdogan je poručio kako ono što je tada učinjeno nije bilo suđenje, već ubistvo pravde. 

Erdogan je govorio na ceremoniji otvorenja "Ostrva demokratije i slobode" na otoku Yassiada, koji se nalazi na Mramornom moru. 

Riječ je o otoku na kojem je 1960. godine suđeno članovima Demokratske stranke, pred specijalnim sudom koji je formirala vojna hunta nakon što je izvela državni udar 27. maja iste godine. Suđenje je rezultiralo smaknućima dvaju bivših ministara i premijera Adnana Menderesa. 

Otok je zapravo preuređen u memorijal posvećen Adnanu Menderesu i njegovim saradnicima, gdje se nalaze muzeji, spomen sobe i drugi eksponati koji pokazuju detalje iz jednog od najmračnijih perioda moderne Turske. 

- Prije 60 godina, Turska je pretrpjela puč 27. maja, jedan od najmračnijih dana u historiji - rekao je Erdogan, ističući kako ono što je tada učinjeno na tom otoku nije bilo suđenje, već ubistvo pravde. 

Historiju ne možemo promijeniti, ali moramo promijeniti način na koji se povijest pamti kako bismo osigurali njenu ispravnu interpretaciju, rekao je Erdogan.

{$galerijaFotografija}

Podvukao je kako će Menderes i njegovi saradnici uvijek imati posebno mjesto u srcu turskog naroda. 

- Crna mrlja na čelu onih koji su Menderesa i njegove prijatelje odveli u smrtnu sobu, kao i onih koji su to podržali, nikada neće biti izbrisana. Teatrom od suda koji je formiran na Yassiadi nije suđeno rahmetli Menderesu i njegovim prijateljima, već našem narodu sa svom njegovom historijom, kulturom, vrijednostima i uvjerenjima - poručio je Erdogan te dodao: 

Odlučili smo Yassiadu pokopati u historiju i pretvoriti je u Ostrvo demokracije i slobode, koje će biti spomenik ljubavi u našim srcima za svu našu borbu koju smo dali za nezavisnost i budućnost od davnina do danas. 

Erodgan je tokom obraćanja dodao kako će turski brod za sondažna istraživanja "Fatih" 29. maja proći kroz istanbulski moreuz Bosfor, a potom nastaviti sondažna istraživanja na Crnom moru. 

Erdogan je kazao kako danas njegovoj zemlji postavljaju pitanja šta ona radi u Siriji i Libiji. 

- Kažu nam šta vi radite u Siriji, Idlibu, Libiji. U vrlo kratkom vremenskom periodu ćete vrlo dobro razumjeti šta mi ovdje radimo - poručio je Erdogan.

Tursko ostrvo demokratije, 27.05.2020
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.