Erdogan razgovarao s Merkel: Otežan pronalazak rješenja za palestinsko pitanje

objavljeno: 16.05.2018. u 15:50

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obavio je danas telefonski razgovor sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a tema razgovora bila su posljednja dešavanja u Palestini, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama iz izvora bliskih Uredu predsjednika Turske, dvoje lidera razgovarali su o temama premještanja Ambasade SAD-a u Jerusalem, kao i napadima izraelske vojske na Palestince.

Erdogan je informisao Merkel i o vanrednom sastanku Organizacije islamske saradnje (OIC), koji će biti održan u petak u Istanbulu. Turski predsjednik je tokom razgovora istakao kako je od velikog značaja da ovo pitanje nastavi pratiti međunarodna zajednica, u sklopu Ujedinjenih nacija.

Tokom sastanka je također naglašeno kako je aktuelno stanje otežalo mogućnosti za pronalazak rješenja.

Erdogan i Merkel dotakli su se i bilateralnih odnosa, te su se složili oko jačanja odnosa, kao i bliske saradnje i razmjene mišljenja u narednom periodu oko regionalnih tema.

Agencija Anadolija je javila i da su, također, predsjednici Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i Irana Hassan Rouhani telefonom razgovarali o dešavanjima u Gazi.

Izvori iz ureda turskog predsjednika navode kako su tema razgovora bili izmještanje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) iz Tel Aviva u Jerusalem, ali i tenzije do kojih dolazi u regiji nakon što su izraelske snage napale Palestince u Gazi.

Dva predsjednika saglasna su kako je izrazito važno da muslimani na vanrednom sastanku Organizacije za islamsku saradnju (OIC) koji će se u petak održati u Istanbulu, zauzmu zajednički stav.

Hiljade Palestinaca okupilo se u ponedjeljak na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. 

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji su nastavljeni i u utorak. Poginula su 62 Palestinca, a ranjeno više od 2.700. 

U osudama koje stižu iz svijeta je, između ostalog, navedeno da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu Nakbe, odnosno masovnog progona tog naroda.