Podrška fudbalerima

Erdogan: Sa Merkel ću razgovarati o fudbalu ako spomene Ozila i Gundogana

Objavljeno: 26.09.2018. u 14:32

Izvršni komitet UEFA-e zasjedat će 27. septembra u švicarskom Nyonu i donijeti konačnu odluku o domaćinu Evropskog prvenstva koje će se igrati za šest godina, a kandidati su Turska i Njemačka

FOTO: ARHIV

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako Turska ispunjava sve uvjete za domaćinstvo Evropskog fudbalskog prvenstva (EURO) 2024. godine, te je dodao da očekuje pravednu procjenu pri odlučivanju u Evropskoj fudbalskog asocijaciji (UEFA).

Izvršni komitet UEFA-e zasjedat će sutra, 27. septembra, u švicarskom Nyonu i donijeti konačnu odluku o domaćinu Evropskog prvenstva koje će se igrati za šest godina.

Kandidati za domaćina tog takmičenja su Turska i Njemačka, a turski predsjednik Erdogan je u intervjuu za medijsku kuću Funke Medien Gruppe istakao da bi objektivnom procjenom UEFA trebala vidjeti kako su skoro u svim velikim turskim gradovima izgrađeni moderni sportski kompleksi kakvih nema ni u većem dijelu Evrope.

Ističući kako glasine o ekonomskoj situaciji u Turskoj nisu tačne, Erdogan je kazao da je Turska dinamična zemlja kada je riječ o turizmu i da nema razloga za brigu o popunjenosti stadiona i dobrim prihodima od sponzora i reklama.  On je, također, kazao da Turska ima 55 aerodroma, brzu željeznicu, dobre autoputeve i drugu potrebnu infrastrukturu za organiziranje velikog takmičenja.

- Njemačka je 1974, 1988. i 2006. godine bila domaćin dva svjetska i jednog evropskog prvenstva. Smatram da tu priliku treba dati i zemlji poput Turske, koja ispunjava sve uvjete i ima veliki interes za fudbal - kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je komentirao i fotografiranje sa fudbalerima Mesutom Ozilom, Ilkayem Gundoganom i Cenkom Tosunom u Londonu nakon kojeg se njemački reprezentativac turskih korijena Ozil našao na meti rasističkih napada zbog kojih je i napustio tim "Elfa".

- Nema se tu zbog čega kajati. Znate da se Lothar Matthaeus sastajao s Vladimirom Putinom. Fudbaleri se trebaju slobodno ponašati u skladu s vlastitom voljom. Žao mi je pak onih koji to kritikuju - poručio je Erdogan.

Podsjetivši na Ozilovu izjavu da je prihvatan kao Nijemac dok je pobjeđivao, a da je osuđivan kao migrant kada gubi, Erdogan je kazao da to ponajbolje oslikava diskriminaciju s kojom se fudbaleri suočavaju u Njemačkoj.

- Nije on bez razloga napustio njemačku reprezentaciju. Svako bi isto reagirao da se nađe na udaru takvih rasističkih napada i uvreda - kazao je Erdogan.

Naglasivši da se u antirasističkoj borbi mora ujediniti cijeli svijet, Erdogan je kazao da se sa Ozilom i ranije susretao, baš kao što se širom svijeta susretao i s drugim ljudima porijeklom iz Turske.

- Mesut živi u Londonu i zašto se ne bi sastao kad sam već bio tamo? Zar bi trebali linčovati nekog njemačkog fudbalera iz naše lige ako se fotografira s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel? Ne razumijem ja tu logiku - poručio je Erdogan i dodao da se Ozil i Gundogan mogu ujedno osjećati kao pripadnici zemlja u kojoj su rođeni i zemlje iz koje su njihovi roditelji i preci.

Na upit da komentira odluku fudbalera poput Ozila i Gundogana da nastupaju u dresu nacionalnog tima Njemačke, Erdogan je kazao da se ponosi tim igračima.

- Turska je njihova domovina, ali oni žive u Njemačkoj i prirodno je da se trude za uspjeh Njemačke - kazao je Erdogan.

Erdogan će sutra doputovati u višednevnu zvaničnu posjetu Njemačkoj, a kazao je da fudbal nije među temama koje su planirane tokom susreta s njemačkom kancelarkom Merkel. Dodao je da će o fudbalu govoriti ako kancelarka Merkel spomene Ozila i Gundogana.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije