open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: SAD i Rusija saglasni da neće biti nikakvih nuklearnih pokušaja
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, govoreći o sastanku ruskih i američkih obavještajnih službi u Turskoj, kazao da, prema informacijama koje posjeduje, strane su saglasne da neće biti nikakvih nuklearnih pokušaja.
17.11.2022. u 12:22
get url
text

Erdogan je dao izjave turskim novinarima na indonezijskom otoku Baliju, gdje je boravio na Samitu čelnika G20, a tom prilikom je govorio o aktuelnim temama.

- Nećemo dozvoliti nikakve provokacije. Činimo i učinit ćemo sve što bude potrebno - rekao je Erdgoan.

Govorio je i o sastanku ruskih i američkih obavještajnih službi u Turskoj.

- Prema informacijama koje sam dobio, strane su saglasne da neće biti nikakvih nuklearnih pokušaja. Nastojimo aktivno pratiti dešavanja, Turska želi držati SAD i Rusiju u bliskom kontaktu i omogućiti im da se često sastaju i razgovaraju - poručio je Erdogan.

Na pitanje novinara o Erdoganovom susretu s američkim kolegom Joeom Bidenom, turski predsjednik je kazao kako je Biden zahvalio na ulozi Turske koju je preuzela oko žitnog koridora.

Na dnevnom redu susreta Erdogan-Biden bilo je i staro pitanje nabavke aviona F-16, a prema riječima Erdogana njegov američki kolega je kazao kako će sa osjetljivošću pristupati tom pitanju.

- Nastavit ćemo naše razgovore po tom pitanju. Uz pažljivo praćenje ovog procesa od strane naših ministara vanjskih poslova i ministara odbrane, nadam se da ćemo ovom prilikom uspjeti riješiti pitanje F-16 u kratkom vremenu - kazao je Erdogan.

Upitan i o mogućem revidiranju odnosa njegove zemlje s Egiptom i Sirijom, Erdogan je kazao kako u politici nema vječnog zamjeranja ili ljutnje, odnosno da kada dođe vrijeme izvrše se procjene i u skladu s tim odnosi se mogu obnoviti.

- Moguće je revidiranje odnosa sa zemljama s kojima su oni problematični. Poslije junskih izbora moguće je da krenemo iznova - kazao je Erdogan.

Kada je riječ o energetskoj krizi, Erdogan je rekao kako je njegova zemlja na tom planu u dobroj situaciji i kako se Turska neće suočiti s energetskim problemima, iako joj neke zemlje nude podršku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.