open-navfaktor-logo
search
Godišnjica pokušaja puča
Erdogan: Šehidi 15. jula predstavnici su borbe protiv praznovjerja, okrutnosti i bogohulstva
Događaji u noći 15. jula 2016. godine su pobjeda dobra nad zlom, pravde nad bezakonjem, poručio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.
15.07.2021. u 12:41
get url
text

U Velikoj narodnoj skupštini Turske danas je povodom pete godišnjice pokušaja puča terorističke organizacije FETO održan prigodan program. Erdogan je u obraćanju istakao da niko nema pravo podcjenjivati ​​značaj borbe koju je u to vrijeme hrabro vodio turski narod.

- Niko, a posebno oni koji služe pod ovim cijenjenim krovom državnog parlamenta, nemaju pravo da umanjuju vrijednost časne borbe naroda u noći 15. jula - kazao je Erdogan.

Dodao je da borba turskog naroda protiv pučista tog 15. jula predstavlja istinsku pobjedu pravde nad zulumom.

- Naime, 15. juli je ime za pobjedu istine nad zabludom, pravde nad zulumom, stabilnosti nad rasulom - rekao je turski predsjednik te dodao:

- Ep o 15. julu izvor je zajedničkog ponosa za sve nas. Šehidi 15. jula predstavnici su borbe protiv praznovjerja, okrutnosti i bogohulstva - kazao je Erdogan.

Poručio je da je turski narod u noći 15. jula ostvario veliku pobjedu protiv pučista FETO-a.

- 15. juli je, ustvari, pobjeda naroda, nacionalne volje i onih koji su svoje srce posvetili demokratiji - rekao je Erdogan.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjene 2.734 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.