open-navfaktor-logo
search
Nepotrebne sankcije
Erdogan: Smatram da nije ispravno optuživati Iran za napade u Saudijskoj Arabiji
Na upit o obnovljenim američkim sankcijama Iranu, turski predsjednik Erdogan je za Fox News kazao da je Turska susjed Irana i da se uvjerila da su sankcije neefikasne i nepotrebne
26.09.2019. u 10:40
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako pogrešnim smatra to što se Iran optužuje za nedavni napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, javlja Anadolu Agency (AA).

"Smatram da nije ispravno da se Iran optužuje za te napade, jer dokumenti i dokazi koji postoje ne opravdavaju optužbe", kazao je Erdogan u intervjuu za Fox News.

Odveć postojane tenzije u Zaljevu eskalirale su zbog nedavnog zračnog napada na dva postrojenja saudijske naftne kompanije Aramco. Iako je pobunjenički jemenski pokret Husi preuzeo odgovornost za napad, brojne države predvođene Saudijskom Arabijom i SAD-om za napad su optužile Iran. Iz Teherana odbacuju bilo kakvu povezanost s napadima.

Na upit o obnovljenim američkim sankcijama Iranu, Erdogan je kazao da je Turska susjed Irana i da se uvjerila da su sankcije neefikasne i nepotrebne.

On je kazao da bi svijet trebalo graditi na način da se stavovi brane argumentima, a da jača strana ne mora biti uvijek upravu.

Turski predsjednik Erdogan odbacio je i optužbe američkog lista "The New York Post" koji tvrdi da turske banke i kompanije pomažu Iranu, Venecueli i Siriji u izbjegavanju američkih sankcija.

"Te optužbe dolaze od terorističke organizacije FETO. One su netačne i puka su teroristička propaganda", kazao je Erdogan i dodao da turske banke posluju u skladu s postojećim domaćim i međunarodnim regulativama.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen od 1999. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.