open-navfaktor-logo
search
Islamabad
Erdogan: Takozvani mirovni plan stoljeća za Bliski istok projekt okupacije
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je nazvao projektom okupacije plan o Jerusalemu, kojeg su američki predsjednik Donald Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavili kao "mirovni plan stoljeća".
14.02.2020. u 09:57
get url
text

U okviru zvanične posjete Pakistanu, turski predsjednik Erdogan obratio se na zajedničkoj sjednici oba doma parlamenta te zemlje.

On je kazao da Turska snažno podržava Pakistan u procesu rješavanja pitanja u Kashmiru. On je kazao da se to pitanje ne može riješiti konfliktima i ugnjetavanjem, već u svjetlu mira, pravde i dijaloga.

- Pitanje Kashmira za Tursku je važno koliko i za Pakistan - kazao je Erdogan i dodao da Turska i njen narod nisu zaboravili da im je bratski narod Pakistana slao pomoć tokom rata koji je u Turskoj vođen za nezavisnost.

Erdogan je najavio da će Turska nastaviti podržavati Pakistan i u borbi protiv terorizma.

Komentirajući aktuelnu situaciju u Siriji, Erdogan je kazao da Pakistan podržava stoičku borbu koju Turska vodi protiv terorizma na sjeveru Sirije.

Turski predsjednik Erdogan je dodao da se na temu demokracije i poštivanja ljudskih prava ne može do riječi doći od nekih razvijenih zapadnih zemalja, ali da te iste zemlje pokušavaju spasiti teroriste koji su meta operacije "Izvor mira" koju turske snage provode na krajnjem sjeveru Sirije.

- Cilj naših posljednjih koraka u vezi s Idlibom je sprečavanje stradanja četiri miliona nevinih civila od režimskih barel-bombi - kazao je Erdogan.

Erdogan je projektom okupacije nazvao nedavno objavljeni takozvani "mirovni plan" američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bliski istok.

- Korak kojeg o Jerusalemu prave Trump i Netanyahu i kojeg nameću kao takozvani mirovni plan stoljeća je projekt okupacije. Jerusalem je naša crvena linija - kazao je Erdogan.

Predsjednik Republike Turske Erdogan poručio je da je prioritet Turske da se zaustave krvoprolića, destrukcije i nasilja u svim regijama od Libije do Jemena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.