open-navfaktor-logo
search
Telefonski razgovor
Erdogan - Trump: Počinje nova era između Turske i Amerike
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov američki kolega Donald Trump danas su telefonski razgovarali o bilateralnim odnosima, regionalnim pitanjima, posebno o libijskoj krizi, prenosi Anadolu Agency (AA).
08.06.2020. u 22:21
get url
text

Tokom razgovora turski predsjednik je rekao američkom da su oni koji stoje iza nasilja i pljački tokom protesta u Sjedinjenim Američkim Državama u saradnji s terorističkom organizacijom PKK/YPG, koja djeluje na sjeveru Sirije, naveli su iz Direkcije za komunikacije Turske.Nakon razgovora s Trumpom o procesu tranzicije u Libiji, može početi nova era između Turske i SAD-a, saopćeno je.

Pripadnici PKK-a, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropskoj uniji (EU), tokom perioda dužeg od 30 godina usmrtili su više od 40.000 ljudi, uključujući djecu, žene i stare. YPG je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a.

U saopćenju se također kaže da su se dva lidera složila da nastave blisku saradnju radi promocije mira i stabilnosti u Libiji.Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi.

Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Khalifa Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage. Vlada Libije osnovana je 2015. godine temeljem sporazuma na inicijativu Ujedinjenih nacija, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive Haftarovih snaga.

Od aprila 2019. godine Vlada Libije je pod napadima nelegitimnih Haftarovih snaga, a u nasilju je poginulo više od 1.000 ljudi.Turska odavno podržava Vladu Libije, čija je vojska nedavno oslobodila veliki dio teritorije od Haftarovih snaga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.