open-navfaktor-logo
search
Na bazi jednakosti
Erdogan: Turci su jedina žrtva kiparskog pitanja, dvodržavno rješenje mora biti razmatrano
Dvodržavno rješenje mora biti razmatrano na Kipru na bazi suverene jednakosti, rekao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u nedjelju.
15.11.2020. u 15:58
get url
text

- Postoje dva različita naroda i dvije odvojene države na Kipru. O dvodržavnom rješenju treba biti razgovarano na bazi suverene jednakosti - rekao je Erdogan na ceremoniji povodom 37. godišnjice postojanja Turske Republike Sjeverni Kipar.

Erdogan je kazao kako su kiparski Turci jedina žrtva kiparskog pitanja, te da su godinama ignorisani, a njihova prava ugrožena.

Naveo je kako je prioritet Ankare postići održivo rješenje na Kipru i osigurati legitimna prava i sugurnost kiparskih Turaka.

O nedavnom ponovnom otvorenju napuštenog grada Marasa, u Sjevernom Kipru, Erdogan je kazao kako je cilj ovog koraka bio otkloniti postojeće pritužbe, a ne stvoriti nove.

Ujedno, Erdogan je kazao i kako nijedna jednačina u istočnom Mediteranu u kojoj Turska i Turska Republika Sjeverni Kipar ne učestvuju, ne može donijeti mir.

Poručio je i kako će odlučno nastaviti seizmička istraživanja i bušenja u Istočnom Mediteranu, dok ne bude postignut pravedan dogovor.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.