open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Erdogan: Turska će uzeti ono što je pripada i u Sredozemnom i u Crnom i u Egejskom moru
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u srijedu da će Turska uzeti ono što je pripada i u Sredozemnom i u Crnom i u Egejskom moru.
26.08.2020. u 11:48
get url
text

U Turskoj se danas obilježava 949. godišnjica historijske Bitke kod Manciketa (Malazgirta), a na programu povodom obilježavanja u gradu Musu obratio se turski predsjednik Erdogan.

U fokusu Erdoganovog obraćanja bile su aktuelne napetosti na ističnom Sredozemlju, u vezi čega je turski predsjednik upozorio lidere drugih zemalja koji Turskoj spore pravo na istraživanje i eksploataciju prirodnih bogatstava na tom području.

Podvukao je da će Turska "uzeti ono što joj pripada i u Sredozemnom i u Crnom i u Egejskom moru".

- Želimo da svi budu svjesni toga da Turska nije zemlja čije bi se strpljenje, odlučnost, spremnost i hrabrost trebalo testirati - upozorio je Erdogan, te dodao:

"Ono što kažemo, mi ćemo to i učiniti, po svaku cijenu. Onaj ko je spreman stati pred nas, neka izvoli ili neka nam se skloni s puta."

Turski predsjednik je ponovio da njegova zemlja ne pretenduje na teritorij bilo koje druge zemlje.

- Kao što mi ne pretendujemo ni na čiji teritorij, suverenitet i interes, nećemo dozvoliti uzurpaciju onoga što pripada nama - kazao je Erdogan, te pozvao svoje sagovornike da se, kako je rekao, "udalje od grešaka koje im mogu otvoriti put vlastitog uništenja." 

Bitka kod Mancikerta, odnosno kod današnjeg grada Malazgirta u istočnoj Turskoj, odigrala se 1071. godine kada su turski Seldžuci pod vodstvom sultana Alp Arslana pobijedili bizantskog cara Romana IV. Posljedica poraza bila je oslabljena obrambena moć Bizantinaca, ali i doseljavanje turkijskog stanovništva u povijesnu pokrajinu Anadoliju.

Bitka kod Malazgirta se u historiji smatra presudnim događajem koji je izravno odgovoran za kasniju propast Bizantije, a Seldžuci su nošeni pobjedom u toj bici nastavili svoje pobjedničke pohode u Maloj Aziji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.