open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan: Turska i Rumunija će povećati trgovinsku razmjenu na 10 milijardi dolara
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je nakon sastanka izjavio da će Ankara i Bukurešt povećati trgovinsku razmjenu na 10 milijardi dolara
16.10.2018. u 08:34
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan primio je u Ankari premijerku Rumunije Vioricu Dancilu koja se nalazi u zvaničnoj posjeti toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je nakon sastanka izjavio da će Ankara i Bukurešt povećati trgovinsku razmjenu na 10 milijardi dolara.

- Ove godine predviđamo povećanje trgovinske razmjene koja je u 2017. godini iznosila oko šest milijardi dolara. Tokom naših bilateralnih razgovora, dogovorili smo se da tu razmjenu povećamo na 10 milijardi dolara - kazao je Erdogan na konferenciji za medije.

Istakao je da u Rumuniji trenutno posluje više od 15.000 turskih firmi u oblastima kao što su bankarstvo, mediji, građevinarstvo i proizvodnja.

- Nastavit ćemo da podržavamo investicije naših privrednika i biznismena u Rumuniji - rekao je turski predsjednik, podsjetivši da su u 2011. godini tursko-rumunski odnosi postavljeni na nivo strateškog partnerstva.

Naglasio je i da Turska očekuje od Rumunije da nastavi saradnju u borbi protiv terorističkih organizacija.

- Nećemo zaboraviti solidarnost Rumunije s našom zemljom nakon pokušaja državnog udara FETO-a 15. jula - kazao je Erdogan.

Premijerka Rumunije Dancila je istakla da će njena zemlja i dalje podržavati Tursku na putu prema Evropskoj uniji (EU).

- Nastavit ćemo podržavati korake i napore Turske ka Evropskoj uniji. Također, pozdravljamo doprinos Turske sigurnosti u Evropi - rekla je Dancila.

Naglasila je da Rumunija i Turska imaju veoma dobre odnose, posebno u oblasti odbrane, trgovine, obrazovanja i kulture. Istakla je da dvije zemlje dijele mnoge vrijednosti, posebno u pogledu sigurnosti, iskazavši spremnost za dodatno jačanje dijaloga i međusobne saradnje.

Na kraju je pohvalila i politiku Turske prema migrantima i izbjeglicama. Prije sastanka potpisani su bilateralni sporazuma o saradnji u oblasti visokog obrazovanja i zdravstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.