open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Turska je među tri-četiri najbolja proizvođača bespilotnih letjelica u svijetu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu kako je njegova zemlja danas među najbolje tri-četiri zemlje svijeta u proizvodnji bespilotnih letjelica.
06.03.2021. u 14:28
get url
text

Erdogan se putem videokonferencije obratio na vojnoj taktičkoj vježbi "Plava domovina 2021".

Na početku obraćanja Erdogan je izrazio saučešće pordicama turskih vojnika koji su položili živote kao šehidi u nedavnoj helikopterskoj nesreći na istoku zemlje, u kojoj je poginulo najmanje 11 pripadnika Oružanih snaga Turske. 

Osvrnuviši se na današnju vojnu vježbu, turski predsjednik je rekao kako ove godine testiraju svoje domaće i nacionalne oružne sisteme s mnogo jačom i sveobuhvatnijom vježbom.

- Imamo priliku vidjeti, procijeniti i ispraviti nedostatke znanja, sposobnosti i vještina naše herojske vojske - rekao je Erdogan. 

Turska je odlučna da u oblasti pomorstva, kao i u svim ostalim područjima, bude u prvoj ligi svijeta, dodao je.

- Turska je među 10 zemalja koje dizajniraju i grade vlastite ratne brodove. Danas smo među najbolje tri-četiri zemlje svijeta u proizvodnji bespilotnih letjelica - kazao je Erdogan.

Naglasio je kako su se pokušala uzurpirati prava turskog naroda i kiparskih Turska na ističnom Mediteranu, te poručio kako Turska mora biti jaka ne samo ekonomski i politički, već i na vojnom i odbrambenom polju.

- Ne pretendiramo ni na čiji teritorij, more, niti suverenitet, samo pokušavamo zaštititi našu domovinu i naša prava. Imati jaku mornaricu za našu zemlju je stvar potrebe, više nego izbora - poručio je Erdogan. 

Podijelio je i podatak da je njegova zemlja do sada izvezla više od 130 pomorskih platformi proizvedenih u turskim brodogradilištima, u vrijednosti više od tri milijarde dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.