open-navfaktor-logo
search
Obaveze i obećanja
Erdogan: Turska je zemlja koja je doprinijela snazi i vrijednostima NATO-a
Dok branimo prava naše zemlje i naših prijatelja na međunarodnoj areni, vidimo da je sve više prisutan embargo kojem smo izloženi u oblasti odbrambene industrije, kazao je turski predsjednik
05.07.2019. u 17:47
get url
text

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je Turska zemlja koja je doprinijela snazi i vrijednostima NATO saveza.

- Turska, kao i drugim platformama gdje se nalazi, je zemlja koja je dala svoj doprinosi u kontekstu vrijednosti i snage NATO-a. Sve dok isto razumijevanje vidimo s druge strane, mi ćemo ostati pri našim obavezama i obećanjima - kazao je Erdogan u obraćanju na ceremoniji dodjele diploma na Univerzitetu za nacionalnu odbranu u Istanbulu.

Ponovo je naglasio odlučnost Turske da poštuje sve postojeće bilateralne i multilateralne vojne saveze.

- Turska je zemlja koja se ističe svojim uspjehom u svim bilateralnim i multilateralnim vojnim savezima kojima se pridružila - dodao je.

Istakao je da će njegova zemlja uvijek štititi prava svoje zemlje kao i svojih saveznika.

- Dok branimo prava naše zemlje i naših prijatelja na međunarodnoj areni, vidimo da je sve više prisutan embargo kojem smo izloženi u oblasti odbrambene industrije - kazao je turski predsjednik, dodajući da Turska posjeduje snagu i kapacitet da odgovori na svaki oblik napada.

- Turska posjeduje moć da direktno odgovori na napade na svoje postojanje i jedinstvo, prije nego što i stignu do njenog tla - rekao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.