open-navfaktor-logo
search
Jasne poruke
Erdogan: Turska može zatvoriti baze Incirlik i Kurecik “ako bude bilo potrebno“
Govoreći o rezoluciji donesenoj u američkom Senatu o armenskim navodima o događajima iz 1915. godine, Erdogan je rekao da je prijedlog zakona “potpuno politički"
15.12.2019. u 22:22
get url
text

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je rekao da, “ako bude bilo potrebno“, Ankara može zatvoriti dvije baze u Turskoj u kojima su stacionirani američki vojnici, prenosi Anadolu Agency (AA).

-Razgovarat ćemo sa svim našim delegacijama i ako bude bilo potrebno, možemo zatvoriti Incirlik (vazdušna baza u južnoj provinciji Adana) i Kurecik (radarska stanica u istočnoj provinciji Malatya)- rekao je Erdogan u televizijskom intervjuu.

Govoreći o rezoluciji donesenoj u američkom Senatu o armenskim navodima o događajima iz 1915. godine, Erdogan je rekao da je prijedlog zakona “potpuno politički“, dodavši:

-Za obje strane vrlo je važno da Sjedinjene Američke Države ne preduzmu nepopravljive korake u našim odnosima. Žalimo što je polarizacija u američkoj unutrašnjoj politici imala negativne posljedice za nas i što neke grupe zloupotrebljavaju razvoj događaja o našoj zemlji radi vlastitih interesa kako bi oslabile predsjednika Donalda Trumpa.

Senat Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koji predvode republikanci, u četvrtak je usvojio rezoluciju kojom se događaji s Armencima početkom 20. stoljeća priznaju kao “genocid“.

Turska se protivi prikazivanju događaja kao “genocida“ te ih opisuje kao tragediju u kojoj su obje strane pretrpjele žrtve. Ankara je u više navrata predložila uspostavljanje zajedničke komisije istoričara iz Turske i Armenije, kao i međunarodnih stručnjaka koji će ispitati to pitanje.

Erdogan se u intervjuu osvrnuo i na istočni Mediteran za koji kaže da ima značajne rezerve ugljikovodika te je najavio da će Turska u toj regiji možda raditi s kompanijama koje su snažne u međunarodnim okvirima.

Istakao je da će memorandumi o razumijevanju, koje je Turska postigla s Vladom Libije, koju podržavaju Ujedinjene nacije, stupiti na snagu nakon ratifikacije u Parlamentu.

-Ako Vlada Libije zatraži vojnu podršku, Turska će donijeti svoju odluku. Turska je spremna Libiji pružiti svaku vrstu podrške. Možemo preduzeti korake u skladu s međunarodnim pravom-kazao je Erdogan.

Turska i libijska vlada sa sjedištem u Tripoliju 7. novembra su potpisali dva odvojena Memoranduma o razumijevanju (MoU), jedan o vojnoj saradnji, a drugi o morskim granicama zemalja istočnog Sredozemlja.

Erdogan je rekao i da je cilj Turske da antiterorističkom operacijom na sjeveru Sirije održi mir za Sirijce, a ne da “iskoristi njenu naftu“.

-Ni SAD, ni Rusija nisu tamo uspjeli ukloniti teroriste YPG/PKK, kako su i obećali. Dakle, to mi moramo učiniti- dodao je turski presjednik.

Naglasio je da borbu protiv terorista PKK-a treba voditi zajednički, kao i protiv terorista ISIS-a.

Turske snage su 9. oktobra na sjeveroistoku Sirije pokrenule operaciju “Izvor mira“. Cilj operacije je eliminacija terorističke organizacije YPG/PKK-a na istočnoj obali Eufrata kako bi se osigurala turska granica i uspostavila sigurna zona za dobrovoljni povratak sirijskih izbjeglica u tu regiju.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. Tokom trodecenijske kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a odgovorni su za smrt najmanje 40.000 osoba, uključujući žene i djecu. YPG i njegovo političko krilo PYD su sirijski ogranci terorističke grupe PKK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.