open-navfaktor-logo
search
Domaći resursi
Erdogan: Turska naredne godine počinje s proizvodnjom vlastite električne lokomotive
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako ta zemlja naredne godine počinje proizvoditi vlastite električne lokomotive razvijene domaćim resursima.
08.10.2021. u 12:24
get url
text

Erdogan je to saopćio u obraćanju učesnicima 12. Vijeća za transport i komunikacije koje se održava u kompleksu istanbulskog aerodroma "Ataturk". Riječ je o višednevnom skupu koji značajno doprinosi razvoju vizija u tom sektoru.

Ističući kako su već ostvareni skoro svi ciljevi koje je Turska postavila prije 12 godina na desetom Vijeću za transport i komunikacije, Erdogan je kazao da je realizirani projekti pokazuju sliku uspjeha, ali i ukazuju na potrebu nastavka razvoja i progresa naspram novih izazova.

- Posebno se to odnosi na izazove koje na globalnom nivou nameću pandemija i klimatske promjene. Novonastala situacija je izazvala promjene u svim sektorima - kazao je Erdogan.

On je upozorio da bi se svijet mogao suočiti sa haosom ako država i društvo u cjelini ne budu na pravi način shvatili realnosti i zajednički promišljali i djelovali.

Erdogan je dalje kazao da turska regija nikada nije izgubila svoj geopolitički značaj i da je Turska spremna učiniti svoj doprinos zarad dobrobiti čovječanstva.

- Kao zemlja smještena na području velikih historijskih promjena, Turska ima odgovornost da bude predvodnik i procesa u budućnosti - poručio je Erdogan.

Ističući kako je aerodrom "Ataturk" bio jedan od centara međunarodnog aviotransporta, Erdogan je kazao da se u tom kompleksu sada održavaju nacionalni i međunarodni skupovi najvišeg reda, uključujući i Teknofest.

- Broj aerodroma u Turskoj smo povećali sa 26 na 56, a po okončanju aktuelnih gradnji ćemo to uskoro povećati i na 61 - kazao je Erdogan te je dodao da je novi Aerodrom Istanbul među najboljim i najfrekventnijim aerodromima u Evropi i svijetu.

On je kazao da je u proteklih 19 godina Turska uspjela obnoviti kompletnu željezničku mrežu u dužini od 12.803 kilometra koja je bila u lošem stanju.

- Investiranjem u kopnene puteve smo povećali transport u Turskoj za 170 posto i smanjili nesreće za 80 posto - rekao je Erdogan.

On je dodao da je Turska odlučno iskoristila sve prilike za rast i razvoj proizvodnje i logistike i to na bazi efikasnog korištenja postojeće infrastrukture i novim investicijama u nju.

- Naš cilj u informacionim tehnologijama je da postanemo država koja razvija, usmjerava i proizvodi te tehnologije, a da ne budemo samo zemlja koja ih koristi i prati - zaključio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.