open-navfaktor-logo
search
Pismo
Erdogan: Turska neće ostaviti svoju palestinsku braću samu u borbi
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da je takozvani mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bliski istok puka mašta i da neće biti dozvoljena njegova realizacija.
09.02.2020. u 11:42
get url
text

Turski predsjednik je uputio pismo učesnicima treće Međuparlamentarne konferencije za Al-Quds koja se u malezijskom Kuala Lumpuru održava pod nazivom "Ka strategiji okončanja izraelske okupacije".

Erdogan je pozdravio održavanje konferencije u izuzetno važnom periodu.

- Plan, koji je svjetskoj javnosti predstavljen kao takozvani sporazum stoljeća i kojim se Jerusalem proglašava glavnim gradom Izraela, nije ništa drugo već puka mašta koja prijeti miru i stabilnosti u regiji. Nećemo dozvoliti da se ta mašta realizira - poručio je Erdogan.

Naglasivši da Turska ne prihvata plan kojim se anektira palestinska teritorija i gaze prava palestinskog naroda, Erdogan je poručio da je neprihvatljiva inicijativa kojom se, pod plaštom navodnog zalaganja za uspostavu dvije države, pokušava legalizirati izraelska okupacija.

- Tokom višegodišnje okupacije, rušenja i patnji Palestine, Izrael je ilegalno i bespravno došao do današnjih granica. Turska nikada neće ostati nijema na aneksiju Jerusalema i neće ostaviti svoju palestinsku braću samu u toj borbi. Još jednom naglašavam, Jerusalem je naša crvena linija - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan dalje u pismu je pozvao muslimanske zemlje da zaštite Al-Aksu i prava Palestinaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.