open-navfaktor-logo
search
Dan pobjede
Erdogan: Turska neće tolerisati ni najmanju prijetnju njenoj nezavisnosti i budućnosti
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Turska svojim djelovanjem želi doprinijeti i sigurnosti prijateljskih i bratskih zemalja i naroda
30.08.2019. u 22:39
get url
text

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je povodom 97. godišnjice Dana pobjede poručio da Turska nikada neće tolerisati ni najmanju prijetnju usmjerenu na njenu nezavisnost i budućnost, javlja Anadolu Agency (AA).

-Mi nemamo nikakvih pretenzija ni na pedalj nečijeg teritorija, ali isto tako nećemo tolerisati ni najmanju prijetnju usmjerenu na naša suverena prava, našu nezavisnost i budućnost - rekao je Erdogan u obraćanju na svečanom prijemu organizovanom u predsjedničkoj palati u Ankari u povodu godišnjice Dana pobjede, ključne pobjede turskih snaga protiv grčkih u borbi za nezavisnost.

-Kao i u svakoj pobjedi, isto tako i iza 30. augusta imamo naše heroje koji su bez imalo razmišljanja žrtvovali svoje živote - kazao je turski predsjednik, te se prisjetio svih šehida koji su dali živote za slobodu i budućnost države, uključujući i one koji su stradali tokom pokušaja puča 15. jula.

-Tačno prije 97 godina, 30. augusta, naši preci su oduzeli i pobacali bodeže koje su neki željeli zariti u grudi Anadolije, te su tako otvorili neke nove vidike. I mi također nastojimo da borbom koju stalno vodimo otvorimo šire i svjetlije vidike za generacije koje dolaze - kazao je Erdogan, istakavši da Turska svojim djelovanjem želi doprinijeti i sigurnosti prijateljskih i bratskih zemalja i naroda.

-Postoji samo jedan cilj borbe koju danas vodimo u Iraku, Siriji, istočnom Sredozemlju i čitavom ovom području, a to je da, prije svega, branimo prava Republike Turske, ali i da doprinesemo sigurnosti prijateljskih i bratskih naroda, jer ne možemo ni mi živjeti u miru sve dok su u opasnosti milioni života ljudi izvan naših granica - rekao je Erdogan.

Istakao je kako turski narod nije takav da bi mirno mogao gledati kako pate njihovi prijatelji i braća u svijetu.

-U našoj kulturi i vjeri je da pružimo ruku pomoći svakom napaćenom, ugnjetavanom i progonjenom ma gdje se nalazio u svijetu - dodao je predsjednik Turske, napominjući kako je cilj njegove zemlje da gradi i pomaže, a ne da ruži i uništava.

-U posljednje vrijeme, naši vojnici koji se nalaze od Afganistana, Kosova, Somalije pa do Bosne, dali su veliki doprinos u oblasti sigurnosti - kazao je Erdogan, istakavši da Turska pokušava implementirati trajne projekte koji će poboljšati živote ljudi.

Dan pobjede obilježava se povodom posljednje bitke protiv grčkih snaga u Dumlupinaru 1922. godine i posvećen je Oružanim snagama Turske. 

Od 26. do 30. augusta turske snage vodile su bitku kod Dumlupinara u zapadnoj turskoj provinciji Kutahya, u kojoj je invazijska grčka vojska bila poražena. Krajem 1922. godine sve strane snage napustile su teritoriju koja će godinu dana kasnije zajedno postati nova Republika Turska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.