open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka sa Putinom
Erdogan: Turska ostaje privržena svakom dogovoru s Rusijom u Siriji
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska ostaje privržena implementaciji svih dogovora koje je s Rusijom postigla u vezi sa situacijom u Siriji i da tu nema nikakvih odstupanja.
30.09.2021. u 13:59
get url
text

Nakon što se jučer sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju, turski predsjednik Erdogan je u avionu na povratku u Tursku novinarima komentirao taj sastanak i općenito odnose koje Turska ima sa Rusijom.

Ističući kako je u Sočiju bio na Putinov poziv i kako je to bio veoma konstruktivan sastanak, Erdogan je kazao da su detaljno razgovarali o bilateralnim i regionalnim temama.

Sastanak s Putinom je trajao skoro tri sata, a razmotrene su mogućnosti dodatnog unapređenja saradnje u jeku eksponencijalnog rasta bilateralne trgovinske razmjene.

Teme razgovora su bili i projekti gasovoda Turski tok i nuklearne elektrane Akkuyu, čiju prvu jedinicu Turska i Rusija planiraju otvoriti u maju 2023. godine.

- Turska ima cilj izgradnje tri nuklearne elektrane. Uvaženom Putinu sam rekao da, pored Akkuyua, i preostale dvije gradimo s Rusijom. On je rekao da trebamo raditi na tom pitanju - kazao je turski predsjednik.

Erdogan i Putin su razgovarali i o unapređenju saradnje na svemirskim studijama, a Putin je predložio zajedničko lansiranje raketa izgradnjom platformi na kopnu i moru.

Turski predsjednik je kazao da proces kupovine sistema S-400 ide po planu i nema govora o odstupanju. Dodao je da je razgovarano i o saradnji u brodogradnji, proizvodnji motora za avione, kao i u projektima razvoja podmornica.

U fokusu Erdoganovog i Putinovog sastanka bila su regionalna pitanja, uključujući situacije u Siriji, azerbejdžanskom Karabahu, Libiji i Afganistanu.

Erdogan je kazao da rat u Siriji ima negativne posljedice po cijelu regiju i da je Turska zbrinula 4,5 miliona izbjeglih iz te zemlje.

Kazao je da Turska radi na tome da se omogući siguran dobrovoljni povratak sirijskih izbjeglica, a da se već vratilo više od milion Sirijaca, uključujući i 400.000 povratnika u Idlib.

- Posebno sam ukazao na prisustvo terorista PKK/YPG-a u Moskvi i rekao sam mu da trebamo ojačati solidarnost u borbi protiv terorizma. Na isti način je ta organizacija imala prijem i u Bijeloj kući. I ovdje im se, nažalost, pridaje pažnja. Rekao sam da trebamo ojačati solidarnost u borbi protiv terorizma - kazao je Erdogan.

Dodao je da mu posebno smeta to što američki izaslanik sa Bliski istok i Sjevernu Afriku McGurk rame uz rame šeta u Siriji sa čelnicima terorističke organizacije PKK/YPG/PYD protiv koje se Turska bori.

- Prije ili kasnije, Amerika bi trebala napustiti to područje, koje treba prepustiti sirijskom narodu - poručio je Erdogan.

Komentirajući odnose Turske i SAD-a, Erdogan je kazao da će se vjerovatno sa američkim kolegom Joeom Bidenom sastati u Rimu, a najvjerovatnije i u Glasgowu i da su to dobri koraci.

- Malo prije sam pominjao ime McGurka, to je čovjek koji podržava terorizam i koji ustvari predstavlja PKK/YPG/PYD. Naravno da ovakve moje izjave neke mnogo uznemire, ali to je čovjek koji rame uz rame šta s teroristima - kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je rekao da će s Bidenom upravo razgovarati o situaciji u Siriji, kao i o bilateralnim odnosima. Dodao je da će Bidena pitati za 1,4 milijarde dolara koje je Turska uložila u projekt borbenih aviona F-35 te kazao da SAD mora Turskoj dati njene avione ili joj vratiti uloženi novac.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.