open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan: Turska ostavlja iza sebe period priprema i ulazi u eru procvata
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako se njegova zemlja treba snažnije fokusirati na proizvodnju, investicije, zapošljavanje i izvoz.
18.11.2020. u 14:52
get url
text

Erdogan je obraćajući se na sastanku ekonomskog vijeća Unije privrednih komora i berzi Republike Turske (TOBB) u Ankari kazao kako Turska ulazi u fazu procvata. Poručio je kako će vlasti nastaviti održavati fiskalnu disciplinu uz pristup orijentisan na zapošljavanje i rast.

Predsjednik Turske vjeruje kako će ta zemlja treći kvartal završiti sa snažnim ekonomskim rastom zahvaljujući vodećim podacima za septembar.

- Sada je pred nama jedan novi period. Sada se trebamo snažnije fokusirati na proizvodnju, investicije, zapošljavanje i izvoz. U vremenu smo kada nije dovoljno promijeniti brzinu, već treba promijeniti i vozilo. Odlučni smo učiniti sve da se to postigne - rekao je Erdogan.

Ističući kako finansijska stabilnost i stabilnost cijena moraju biti istovremeno osigurane, Erdogan je naveo kako će smanjenje stope inflacije na jednocifrenu biti prioritet.

- Naš najvažniji prioritet je borba protiv inflacije. Naš cilj je što prije doći do jednocifrenog broja kada je riječ o inflaciji. Naša zemlja ostavlja iza sebe razdoblje priprema i sada ulazi u eru procvata - rekao je Erdogan.

Dodao je kako vjeruje da će godinu završiti pozitivnim rastom uprkos trenutnim izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Osvrnuo se i na kamate ukazavši na značaj poboljšanja investicijske klime.

- Ne bismo smjeli dopustiti da investitori budu slomljeni visokim kamatama - rekao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.