open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Erdogan: Turska pridaje veliku važnost saradnji s afričkim kontinentom
U istanbulskom Kongresnom centru "Lutfi Kirdar" danas je počeo 2. tursko-afrički ekonomski i privredni forum, a u uvodnom obraćanju učesnicima turski predsjednik Erdogan naglasio je da je ta zemlja u proteklih 15 godina izgradila šestu najrašireniju diplomatsku mrežu na svijetu
10.10.2018. u 14:01
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je njegova zemlja prije deset ili 15 godina bila vidljiva samo u nekim regijama svijeta i u pojedinim oblastima, a da je danas to zemlja koja ima šestu najrašireniju diplomatsku mrežu na svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

U istanbulskom Kongresnom centru "Lutfi Kirdar" danas je počeo 2. tursko-afrički ekonomski i privredni forum, a u uvodnom obraćanju učesnicima turski predsjednik Erdogan naglasio je da Republika Turska pridaje veliku važnost saradnji s afričkim kontinentom.

On je izrazio nadu da će forum doprinijeti jačanju trgovine, investicija i solidarnosti među zemljama učesnicama.

U proteklih 16 godina Turska je sa 12 na 41 povećala broj ambasada u zemljama Afrike, a Erdogan je najavio da će taj trend širenja turske diplomatske mreže biti nastavljen.

Dodao je da je prisustvo u Africi i svijetu Turska intenzivirala i posredstvom institucija poput TIKA-e, Instituta "Yunus Emre", Fondacije Maarif, Anadolu Agency, Turkish Airlinesa i drugih.

-Želja nam je da odnose razvijamo u obostranom interesu kao jednaki partneri i uz uzajamno poštivanje. Na tim temeljima gradimo naše odnose s Afrikom od dolaska na vlast. Ubiremo plodove politike otvaranja ka Africi koju smo započeli 2003. godine - kazao je Erdogan.

Kao predsjednik Turske Erdogan je posjetio 21 afričku zemlju, a u Ankari u tom periodu je primio lidere 16 zemalja tog kontinenta.

Posebnu važnost u razvoju tursko-afričkih odnosa imala su dva samita lidera koji su održani 2008. godine u Istanbulu i 2014. godine u Malabou. Erdogan je danas najavio da će treći samit lidera Turske i afričkih zemalja biti održan naredne godine ponovo u Istanbulu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.