- Neki krugovi su pokušavali da predstave naše vanjskopolitičke inicijative kao pomjeranje osovine. Međutim, Turska ne doživljava promjenu osovine, ona jača svoju vlastitu osovinu, istovremeno imajući različite diplomatske odnose u svijetu na osnovu naših nacionalnih interesa - rekao je Erdogan u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske u glavnom gradu Ankari.

Ističući kako je Turska smještena na raskrsnici tri kontinenta, Erdogan je kazao da je ta zemlja značajno pogođena globalnim razvojem situacije.

- Turska nema luksuz da se zatvori, da se izoluje od vanjskog svijeta i da gleda događaje u svom regionu sjedeći na ogradi - poručio je Erdogan i dodao je kako Ankara vodi konstruktivnu i aktivnu politiku, preuzimajući inicijative u rješavanju regionalnih i globalnih problema.

Istakao je da Turska ne traži eskalaciju sa drugim zemljama, niti bi popustila pritiscima bez obzira odakle oni dolaze.

- Snažno branimo prava Turske u svim oblastima časnim, strpljivim, odlučnim i razboritim stavom - rekao je Erdogan.

Erdogan je uvjeren da će turski parlament u predstojećoj novoj sezoni ukloniti i posljednji trag perioda puča tako što će Turska dobiti novi Ustav koji zaslužuje

O tekućem ratu između Rusije i Ukrajine, Erdogan je rekao da se Turska odlučila za mir, dijalog i da bude fer sudija.

- S obzirom na naše bliske odnose sa obje te zemlje, radije nastojimo da okončamo rat umjesto da raspirujemo vatru i podstičemo sukobe - rekao je Erdogan.

Turski pristup ukrajinskoj krizi je najnoviji primjer njene vanjske politike usmjerene na mir, stabilnost, ljude, ljudski život.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke.

- Ujedinjene nacije, čiji je prestiž poljuljan zbog svoje neefikasnosti u suočavanju s globalnom krizom, u ovom sporazumu su doživjele jedno od svojih najvećih dostignuća u posljednjih nekoliko godina, a što je rezultat intenzivnih napora naše zemlje - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da njegova zemlja nastavlja odlučnu borbu protiv terorizma, uključujući uništavanje pokušaja uspostave terorističkog koridora duž njene južne granice sa Sirijom.

- Turske snage imaju sredstva, sposobnosti koje omogućavaju našoj zemlji da izvrši misiju borbe protiv terorizma, regionalnih prijetnji. Turske snage sigurnosti i obavještajne službe prevrću svaki kamen u borbi protiv terorista - poručio je Erdogan.

On je kazao da je Turska bila jedna od najbrže rastućih zemalja u G-20, čak i kada je pandemija COVID-19 duboko potresla svjetsku ekonomiju.

- Turska postaje jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja može dizajnirati, proizvoditi, izvoziti vlastite proizvode odbrambene industrije za bespilotne letjelice - rekao je Erdogan, dodajući da njegova zemlja postepeno smanjuje svoju zavisnost ulaganjem i u domaću proizvodnju obnovljive energije.

Naš pristup ukrajinskoj krizi je najnoviji primjer naše vanjske politike usmjerene na mir, stabilnost, ljude, ljudski život, dodao je turski predsjednik.

Erdogan je u obraćanju turskom parlamentu kazao da njegova zemlja pomno prati napore Švedske i Finske u ispunjavanju svojih obaveza da postanu članica NATO-a.

On je također kazao da se turske veze sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskom Arabijom i Izraelom razvijaju na osnovu zajedničkih interesa.

- Armenija bi trebala dobro iskoristiti priliku za mir koju pruža Turska - rekao je Erdogan, dodajući da bi se mogao sastati s premijerom Armenije na samitu u Pragu.

Turski predsjednik Erdogan pozvao je Grčku da se suzdrži od provokacija koje će nju i njen narod odvesti u katastrofu.