open-navfaktor-logo
search
Svečanost u Sivasu
Erdogan: Turskoj nikada neće biti prihvatljiv protektorat i mandat
Država je cjelina unutar državnih granica. Naša država, zastava, domovina, narod i nezavisnost su naši ponos i čast. Lomili smo i lomit ćemo ruku svakom ko je digne na našu državu, zastavu i nezavisnost, poručio je Erdogan
04.09.2019. u 15:52
get url
text
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako ta zemlja i stoljeće nakon Kongresa u Sivasu poručuje da nikada neće prihvatiti ničiji protektorat, javlja Anadolu Agency (AA). 

Na današnji dan prije tačno sto godina u Sivasu je održan kongres na kojem su delegati iz cijele Turske, predvođeni Mustafom Kemalom Ataturkom, usvojili niz važnih odluka za borbu za nezavisnost i cjelovitost turske države. 

Na svečanom obilježavanju jubileja u Sivasu Erdogan je odao počast svim delegatima tadašnjeg kongresa i istakao da je tu zapaljena baklja borbe za nezavisnu i cjelovitu Republiku Tursku. 

-Stoljeće nakon toga ponovo poručujemo da mandati i podčinjenost nikada neće biti prihvatljivi - poručio je Erdogan. 

Naglasivši da duh Sivasa nije duh podjela, već duh jedinstva i sloge, Erdogan je da političke opcije koje nemaju podršku u Sivasu ne mogu ostvariti ni uspjeh u ostatku Turske. 

-Država je cjelina unutar državnih granica. Naša država, zastava, domovina, narod i nezavisnost su naši ponos i čast. Lomili smo i lomit ćemo ruku svakom ko je digne na našu državu, zastavu i nezavisnost - poručio je Erdogan. 

Turski predsjednik Erdogan danas je također najavio da će projekt izgradnje brze željezničke pruge do Sivasa biti završen do narednog Ramazanskog bajrama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.