open-navfaktor-logo
search
Posjeta Srbiji
Erdogan u Beogradu: Zadovoljan sam napretkom odnosa Turske i Srbije
Po završetku sjednice Visokog savjeta za saradnju dvije zemlje, slijede izjave dvojice predsjednika, a oni će se potom obratiti i na otvaranju Srpsko-turskog poslovnog foruma, kome će prisustvovati veliki broj privrednika iz obje zemlje
07.10.2019. u 16:03
get url
text

Druga sjednica Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske predvođena predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem počela je danas u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je na otvaranju sjednice izrazio zadovoljstvo napretkom u odnosima Turske i Srbije o oblastima politike, ekonomije, trgovine i kulture.

- Pridajem veliki značaj ovoj sjednici i vjerujem da će saradnjom naših ministara odnosi dvije zemlje i dalje da idu uzlaznom putanjom - rekao je Erdogan.

Vučić je ukazao na mogućnost daljeg jačanja odnosa u svim oblastima saradnje.

- Mi imamo izuzetno dobre političke odnose, zahvaljujući Erdoganovom zalaganju je uspostavljeno veliko povjerenje Srbije i Turske i mi zahvaljujući njemu gradimo možda najbolje odnose u novijoj historiji između dvije zemlje, to znači da to radimo u interesu oba naroda i obe zemlje - kazao je Vučić u Beogradu.

On je ukazao na važnost mira i stabilnosti u regionu.

- Vjerujem da zajedno sa Turskom smo do sada uspijevali i uvjeren sam da ćemo u budućnosti nastaviti istim putem - dodao je.

Komentarišući sutrašnji početak radova na autoputu Beograd-Sarajevo, Vučić je kazao da kada sve bude završeno i Srbija i region će izgledati potpuno drugačije.

On je najavio i da se sa Turskom radi i put Novi Pazar-Tutin od 33 kilometra, a koji košta 24 miliona eura, kao i drugi putevi u Raškoj oblasti, "jer želimo da se ljudi tamo osjećaju i kao svi drugi građani ove zemlje".

On je zahvalio i "turskim prijateljima što je ponovo omogućen izvoz goveđeg mesa", kao i turskim investitorima što u Srbiji ima šest kompanija koje su otvorene ili se sad otvaraju.

Vučić je ocijenio i da je postignut izuzetan napredak u ekonomskoj saradnji gdje je ona povećana za 13 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

On je izrazio i uverenje da ovo nije ni blizu Erdoganove posljednje posjete Srbiji, ocijenivši da su rezultati saradnje dvije zemlje takvi da svaki Erdoganov dolazak podstakne razvoj tih odnosa, kulturnu razmjenu, ekonomsku razmjenu, posjetu turskih turista u Srbiji.

Predsjednik Srbije je zahvalio i Erdoganu što je doveo veliki broj privrednika, poručivši srbijanskim privrednicima da je Turska odlična zemlja za ulaganje.

On je istakao i da se mnogo raduje što će sutra biti održan trilateralni samit sa kolegama iz Bosne i Hercegovine.

Prethodno su potpisani Sporazum između dvije vlade u oblasti bezbjednosti, Memorandum o saradnji u oblasti socijalne zaštite, Memorandum o razumijevanju o zajedničkim policijskim patrolama, Okvirni vojni sporazum, Memorandum o razumijevanju o rekonstrukciji mosta Kasapčić, Protokol o saradnji u oblasti nauke i tehnologije, Memorandum o razumijevanju između razvojnih agencija.

Dvojica predsjednika ranije su obišla i  izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", a potom su održali tet-a-tet sastanak.

S Erdoganom su u Beograd doputovali i supruga Emine Erdogan, ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli, ministar saobraćaja i infrastrukture Mehmet Cahit Turhan, ministar finansija i trezora Berat Albayrak, kao i direktor predsjedničkog ureda za komunikacije Fahrettin Altun.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.