Erdogan u Istanbulu: Fudbal i politika imaju dosta zajedničkog

Objavljeno: 20.03.17 u 12:12

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako budućnost Turske ne mogu graditi oni koji se boje turske omladine i naroda.

- Njihovo vrijeme je prošlo, ali još se odupiru. Pobijedili smo ih na sedam izbora, a pobijedit ćemo ih i osmi put 16. aprila i nadam se da će tada shvatiti poruku naroda - rekao ke Erdogan.

Erdogan je to rekao u kongresnom centru Halic, u Istanbulu, gdje se danas održava 2. Međunarodni fudbalski samit, koji je u organizaciji Unije fudbalskih klubova Turske okupio najistaknutije ličnosti iz sivijeta sporta, a posebno fudbala.

Turski predsjednik Erdogan tokom obraćanja istakao je kako je fudbal prevazišao granice sporta i postao stjecište različitih karaktera, identiteta i priča, a kako u njegovoj biti leži zajednička borba, džentlmenstvo, prijateljstvo i tolerancija.

- Pored pojedinačnih sposobnosti i talenata koje igrači na terenu koriste, za pobjedu je potrebno da iza njih stoji i jako rukovodstvo, stručni štab i navijači. Svi oni moraju sinhronizirano djelovati. U igri koja se igra do posljednjeg sudijskog zvižduka nema mjesta za beznađe - kazao je Erdogan.

Ističući kako fudbal predstavlja razonodu i nadu mladih širom svijeta, od afričkih pustinja i brazilskih favela, do luksuznih kvartova u metropolama, Erdogan je kazao kako velike fudbalske zvijezde ujedno postaju i uzor mladima. Dodao je da je i on lično tokom mladosti trenirao fudbal u nekoliko klubova.

- U svim fazama života mi je koristilo iskustvo koje mi je fudbal dao, a koje se ogleda u disciplini, timskom radu i uzornom vladanju. Uvjeren sam da fudbal i politika u osnovi imaju dosta zajedničkog. Baš kao i u sportu, i u politici je bit u takmičenju i konkurenciji. Prvo morate pobijediti na izborima, pa preuzeti odgovornost i služiti narodu. Baš kao i fudbal, politika je također timska igra u kojoj je potreban jak igrački kadar. Baš kao što fudbalska ekipa bez plana i strategije u igri nema šansu da osvoji pehar, tako ni političari i partije koje nemaju šanse ako nemaju šta reći svojim građanima. I fudbaler i političar moraju svoj život podrediti tom pozivu da bi uspjeli - kazao je Erdogan.

Erdogan je dalje kazao da pojavom nasilja i agresije i fudbal i politika gube odlike džentlmenske igre, baš kao što to gube i pojavom laži, spletki, zavjera i izdaja.

Uporedio je to sa prljavom kampanjom koja se vodi pred referendum o ustavnim promjenama koji će se u Turskoj održati 16. aprila i kazao kako protivnici reforme i uspostave efikasne vlasti i predsjedničkog sistema obmanjuju javnost klasičnim lažima.

Naglasivši kako je Turska u proteklih 14 godina vladavine Stranke pravde i razvoja (AK Parti) napravila veliki progres i stabilizaciju, Erdogan je kazao da je sport jedan od sektora u koji je ponajviše ulagano.

- Od nastanka Republike do 2002. godine u Turskoj je izgrađeno 1.575 sportskih kompleksa, a mi smo za 14 godina tome dodali još 1.924 kompleksa. Postojećim 48 olimpijskih bazena smo dodali 78 novih. Isto tako smo povećali broj sportskih dvorana sa 372 na 825. Većinu od 277 postojećih stadiona smo renovirali, a gradimo nove u koje cijeli svijet upire prst. Ukupno 30 stadiona koje smo izgradili su dragulji sporta i umjetnosti. Devet tih stadiona se već koristi, u završnoj fazi gradnje je njih 15, a za šest stadiona su završene projektne i tenderske faze. Tih 30 stadiona ima ukupni kapacitet od 720.000 gledalaca - kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da Ankari nedostaje neki spektakularni stadion kakve ima Istanbul, te je kazao da je urađen plan da se postojeći stadion “19. maj“ u Ankari sruši i na njegovo mjesto podigne novi koji će primati do 40.000 gledalaca.

Uprkos svim ulaganjima u razvoj infrastrukture, Erdogan je kazao kako Turskoj nije dodijeljena organizacija Olimpijskih igara jer u tom miljeu koji donosi odluke “kruže razni koferi“.

- Ja sam se i lično uvjerio i vidio te spletke koje rade pri izboru organizatora. Međutim, mi i dalje razvijamo sport i sportiste, a u proteklih 14 godina smo organizirali ukupno 659 međunarodnih takmičenja i dokazali se kao domaćini. Istanbul, ali i svi naši gradovi od Erzuruma do Antalyje i od Trabzona do Mersina uvijek su spremni da ugoste najveća međunarodna takmičenja - poručio je Erdogan.