open-navfaktor-logo
search
Brz odgovor
Erdogan u Istanbulu otvorio još jednu bolnicu izgrađenu tokom pandemije
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je danas svečanoj ceremoniji otvaranja Bolnice za hitne slučajeve "Yesilkoy Prof. Dr. Murat Dilmener" u Istanbulu, još jedne bolnice izgrađene u okviru napora koje ova zemlja poduzima protiv pandemije koronavirusa.
31.05.2020. u 15:01
get url
text

U obraćanju prisutnima, Erdogan je istakao da je njegova zemlja reagovala veoma brzo i efikasno u borbi protiv pandemije COVID-19.

- Turska je zemlja koja ja tokom pandemije na sebe skrenula pažnju javnosti zbog svoje zdravstvene infrastrukture koju posjeduje, ali i zbog sistema zdravstvenog osiguranja za građane - kazao je Erdogan, dodajući kako je njegova zemlja u jeku pandemije gradila nove bolnice kako bi odgovorila na virus.

- Vjerujem da bolnice koje smo tokom pandemije, prije nego je ušla u drugi mjesec, izgradili i stavili na raspolaganje građanima mogu sigurno biti model i drugima - kazao je turski predsjednik.

Naglasio je kako je veoma važno da su turske institucije brzo odgovorile na prijetnju koronavirusa.

- Dok su mnoge zemlje u svijetu pokušale riješiti problem postavljanjem privremenih terenskih i montažnih bolnica, mi smo izgradnjom bolnica trajnog karaktera u mnogo kraćem vremenskom roku uspjeli prevazići poteškoće - rekao je Erdogan, istakavši kako su svi segmenti društva dali svoj doprinos.

- Zahvalni smo Bogu za svaki korak, svaki dah i svaki dan koji imamo na raspolaganju na putu služenja našoj državi i narodu - dodao je.

Podsjetivši da su prije ove, izgradili i druge bolnice tokom trajanja pandemije, istakao je da do ovih bolnica avionom može doći bilo koji pacijent iz svih krajeva svijeta.

- Možemo kazati da postižemo vrlo ozbiljan progres u oblasti zdravstvenog turizma - rekao je Erdogan, dodajući da su upravo izgradnjom bolnica i drugim naporima medicinskih radnika značajno usporili širenje koronavirusa.

- Ove će zdravstvene ustanove biti ponos naše zemlje - istakao je predsjednik Turske.

Naglasio je kako je najvažnije da se zemlja brzo oporavi od posljedica pandemije i nastavi s napretkom u svim oblastima.

- U svim oblastima, od industrije do poljoprivrede, od trgovine do turizma, prvo ćemo doći do brzog oporavka, a potom ćemo krenuti s brzim progresom", rekao je Erdogan te dodao:

- Dešavanja i indicije nam pokazuju da će se naša zemlja naći u vrlo povoljnoj poziciji u svjetskoj ekonomiji nakon pandemije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.