open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan u kolumni za "The Washington Post" pisao o slučaju ubistva Khashoggija
Erdogan je naveo da Turska daje riječ da će i dalje ulagati maksimalne napore da se ubistvo Khashoggija u potpunosti rasvijetli
30.09.2019. u 11:51
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan istakao je da je prošlogodišnje ubistvo novinara Jamala Khashoggija alarmantno zbog humanitarne dimenzije zločina i zbog iskorištavanja načela diplomatskog imuniteta te je izrazio uvjerenje da pravda može biti zadovoljena na nacionalnim i međunarodnim sudovima, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u kolumni za list "The Washington Post" naveo da bi se Khashoggijevo ubistvo, izuzevši terorističke napade 11. septembra, moglo smatrati najvećim i najkontraverznijim događajem 21. stoljeća.

-Od napada 11. septembra niti jedan događaj nije bio tolika prijetnja međunarodnom poretku niti je toliko prkosio normama koje je svijet prihvatio, kao što je to ubistvo Khashoggija. Tužna činjenica o kojoj međunarodna zajednica mora razmisliti je to da i nakon godinu dana o tom ubistvu imamo ograničena saznanja. Pitanje da li će svi detalji Khashoggijevog ubistva biti rasvijetljeni odredit će način života naših budućih generacija - naveo je Erdogan.

Ističući kako su institucije Turske od prvog dana zagovarale transparentnost i kako su sve informacije o tom zločinu podijelile sa Saudijskom Arabijom, SAD-om, Rusijom, Njemačkom, Francuskom i Velikom Britanijom, Erdogan je kazao da je zvanična Ankara pokrenula i inicijativu da se vinovnici tog zločina dovedu i procesuiraju u Turskoj u kojoj se ubistvo i dogodilo.

Erdogan: Pokušaj prikrivanja tog slučaja bio je opasan presedan

Turski predsjednik je dalje u kolumni naveo kako se ta zemlja od početka ponašala u skladu s međunarodnim normama i da se borila da taj zločin postane problem između dvije države. On je naglasio da je Turska od početka pravila distinkciju između onih koji su svirepo ubili Khashoggija i saudijskog naroda i kralja Salmana bin Abdulaziza.

-Naše veliko prijateljstvo nam nije prepreka da govorimo istinu. Naprotiv, prijatelj je taj koji govori ono što boli - poručio je Erdogan i dodao da je svirepo ubistvo i uništavanje Khashoggijevih posmrtnih ostataka bilo u interesu grupe koja se infiltrirala unutar državnih struktura Saudijske Arabije, a da nije bilo u interesu njihove države i naroda.

On je dalje poručio da taj zločin nije politička, već pravna tema i da vjeruje da pravdu mogu zadovoljiti samo nacionalni i međunarodni sudovi.

-Izuzetno opasan presedan je bilo to što su ubice putovale s diplomatskim pasošima, diplomatski ured pretvorili u mjesto zločina i to što je prvi diplomat Saudijske Arabije u Istanbulu pokušao prikriti slučaj. Možda je još opasnije to što su ubice bez ikakve kazne nastavile živote u njihovoj zemlji - naveo je Erdogan.

Erdogan: Ko je potpisao naredbu za ubistvo saudijskog novinara?

Ističući kako nije tajna da postoji niz nejasnoća o istražnom i sudskom postupku koji se u Saudijskoj Arabiji vodi u slučaju ubistva Khashoggija, Erdogan je naveo kako tvrdnje o netransparentnosti procesa, tajnim ročištima i neslužbenom oslobađanju optuženih ugrožavaju imidž Saudijske Arabije i ne ispunjavaju očekivanja međunarodne zajednice.

-Ne želimo to Saudijskoj Arabiji kao našem prijatelju i savezniku. Vidimo da se ta netransparentnost pokušava legitimizirati pod plaštom nacionalne sigurnosti. Jedna stvar je sve resurse aktivirati za izvođenje terorista pred lice pravde, a druga stvar je s predoumišljajem ubijati nevine ljude zbog njihovih političkih stavova - naveo je Erdogan.

Erdogan je dalje naveo da Turska daje riječ da će i dalje ulagati maksimalne napore da se ubistvo Khashoggija u potpunosti rasvijetli. Poručio je da će i dalje postavljati ista pitanja gdje se nalazi Khashoggijevo tijelo, ko je potpisao naredbu za njegovo ubistvo i ko je posla 15-člani tim ubica avionom u Istanbul.

-U interesu Turske i cijelog čovječanstva je da se takav zločin nikada i nigdje ne ponovi. Najbolji način da to spriječimo je da se krivci kazne. To je naš dug i prema Jamalovoj porodici - zaključio je Erdogan.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista "The Washington Post", ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Detalji o brutalnom ubistvu saudijskog novinara Khashoggija još uvijek nisu rasvijetljeni. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili. Nisu pronađeni Kashogijevi posmrtni ostaci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.