- Želimo da održimo ovaj sastanak kako bismo na visokom nivou okupili ruskog predsjednika Vladimira Putina i Zelenskog. Dogovorili smo se sa gospodinom Zelenskim o tome - rekao je Erdogan u razgovoru s novinarima u avionu, po povratku iz posjete Ukrajini.

Poručio je da je spreman da bude posrednik kako bi se riješila kriza između Rusije i Ukrajine.

- Uvaženom Zelenskom sam rekao da smo spremni doprinijeti smanjenju tenzija. Odgovorio je da će doći čim pozovemo na sastanak. Ukoliko nakon sastanka s Putinom budemo imali ulogu posrednika, prihvatit ćemo taj posao i uraditi sve da ispunimo našu dužnost - kazao je Erdogan.

Istakao je da zapadne zemlje do sada nisu dale značajan doprinos uklanjanju tenzija između Rusije i Ukrajine.

- Zapad nažalost do sada u iznalasku rješenja za ovo pitanje nije ponudio nešto što se zove doprinos. Mogu reći da rade baš suprotno - rekao je predsjednik Turske..

Naveo je da ni Evropa ne nudi neko rješenje.

- Jer u ovom trenutku u Evropi postoji ozbiljan problem u smislu rješavanja tog problema. Prije toga je bila Angela Merkel i ona je zaista mogla imati ključ za rješenje problema. Nakon nje, takvog lidera trenutno nema - istakao je Erdogan.

Napomenuo je kako je najvažnije sačuvati mir.

- Svijet prati dešavanja u Donbasu i pograničnoj regiji Rusije i Ukrajine. Nadam se da regija neće biti lišena mira - kazao je Erdogan.

Dotakao se i ekonomskih odnosa sa Ukrajinom, napominjući da je trgovinska razmjena između Turske i Ukrajine dostigla 7,5 milijardi dolara 2021. godine.

- Sada je cilj 10 milijardi dolara. Nadam se da ćemo dostići ovaj cilj. Također, potpisali smo s Ukrajinom osam sporazuma o saradnji - istakao je Erdogan.