open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan završio sedmodnevnu diplomatsku turneju od istoka do zapada
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u proteklih sedam dana učestvovao je na dva važna samita i na marginama tih skupova je vodio intenzivnu diplomatiju sastavši se sa brojnim liderima država iz cijelog svijeta.
22.09.2022. u 14:33
get url
text

Erdogan je sedmodnevnu diplomatsku turneju započeo učešćem na 22. samitu šefova država Šangajske organizacije za saradnju (SCO), kojem je prisustvovao 15. septembra kao specijalni gost u uzbekistanskom Samarkandu, a turneju je okončao učešćem na 77. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Po dolasku u Samarkand, Erdogan se prvo sastao s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim i premijerom Pakistana Shahbazom Sharifom.

Učesnici samita SCO-a posjetili su kompleks "Vječni grad", a Erdogan je tom prilikom razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem, predsjednikom Azerbejdžana Aliyevim, tadžikistanskim predsjednikom Imamalijem Rahmanom, bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom i drugim liderima.

Erdogan se i odvojeno sastao sa ruskim kolegom Putinom, a ponajviše pažnje svjetske javnosti privukla je fotografija na kojoj se vidi kako Erdogan razgovora sa liderima koji su bili za stolom, a među njima i Aliyev, Putin i Lukašenko.

Turski lider je na marginama samita SCO-a 16. septembra razgovarao i sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Potom se Erdogan sastao sa predsjednikom Mongolije Ukhnaagiinom Khurelsukhom i održao zapažen govor na dobro posjećenom samitu SCO-a. Erdogan je u govoru naveo da pozicija Turske kao mosta između istoka i zapada nudi mogućnosti bez presedana, naglasio je spremnost za saradnju u svim oblastima.

Nakon sjednice, Erdogan je primio indijskog premijera Narendru Modija i održao bilateralne sastanke s predsjednikom Uzbekistana Sevketom Mirziyoyevim, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem. Tokom sastanaka razgovarano je o bilateralnim ekonomskim odnosima, kao i regionalnim pitanjima, ratu Rusije i Ukrajine i mirovnim naporima Turske.

Erdoganova intenzivna diplomatija nastavljena je u SAD

Nakon završetka radne posjete Uzbekistanu, turski predsjednik doputovao je u New York, gdje je učestvovao na 77. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Erdogan je i tom prilikom održao niz sastanaka sa šefovima nekoliko država, vlada i međunarodnih organizacija.

Neki od tih susreta održani su u zgradi UN-a, a Erdogan je brojne sagovornike primio i u njujorškoj Turskoj kući, impozantnom 36-spratnom neboderu koji se nalazi ispred sjedišta UN-a, a dom je brojnih turski diplomatskim misija i različitih kulturnih i društvenih događaja.

Među zvaničnicima sa kojima se Erdogan sastao u Turskoj kući su bili jordanski kralj Abdulah II, predsjednik Libijskog predsjedničkog vijeća Mohammed Al-Menfi, predsjednik Predsjedničkog vijeća Jemena Resad Muhammed Al-Alimi, predsjednik Gvatemale Alejandro Eduardo Giammattei Falla, premijer Gruzije Irakli Garibashvili, njemački kancelar Olaf Scholz, izraelski premijer Yair Lapid i japanski premijer Kishida Fumio.

Prije obraćanja na Generalnoj skupštini UN-a, Erdogan je imao i telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Obraćajući se Generalnoj skupštini UN-a, Erdoganov dnevni red uključivao je tursku vanjsku politiku, rat Rusije i Ukrajine, žitni koridor otvoren naporima Turske, sigurnost opskrbe hranom, rat u Siriji, provokativne prakse Grčke protiv Turske, borbu protiv terorizma i pitanje istočnog Mediterana. Erdogan je u govoru uputio i poruku o neophodnosti restrukturiranja UN-a te je ponovio svoje riječi da je "svijet veći od pet" i da je "pravičniji svijet moguć".

Nakon obraćanja Generalnoj skupštini, Erdogan se u sjedištu UN-a sastao s generalnim sekretarom Antoniom Guterresom, finskim predsjednikom Saulijem Niinistoom, predsjednikom Kirgistana Sadirom Caparovim i španskim premijerom Pedrom Sanchezom.

Susret sa predsjednikom FIFA-e

Erdogan je u Turskoj kući ugostio i predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Giannija Infantina.

Turski predsjednik je u sjedištu UN-a razgovarao i sa katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamedom Al Thanijem, predsjednikom Kazahstana Kasimom Comertom Tokajevom, predsjednikom Južne Koreje Yoon Suk-yeulom i premijerkom Bangladeša Sheikhom Hasinaom.

Erdogan se susreo i s predsjednikom Turske Republike Sjeverni Kipar Ersinom Tatarom, predsjednikom Austrije Alexanderom Van der Bellenom i poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

Razgovarao je također i s britanskom premijerkom Liz Truss i libanskim premijerom Necipom Mikatijem.

Erdogan je prisustvovao i večeri Tursko-američkog nacionalnog upravnog odbora, sastao se sa građanima Turske nastanjenim u SAD-u, kao i sa predstavnicima krovnih organizacija američke jevrejske zajednice i istaknutim poslovnim ljudima. Erdogan je ugostio i američke senatore Lindseyja Grahama, Chrisa Coonsa i Jamesa Rischa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.