Erdogan: Zločinačka četa FETO počinila najgnusniji teroristički napad u historiji Turske

Objavljeno: 09.01.17 u 16:30

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je danas u Ankari da je pokušaj državnog udara od 15. jula prošle godine, koji je pokušala izvesti teroristička organizacija FETO, najpodlija i najveća izdaja ikada, javlja Anadolu Agency (AA).

"Jasno je da pokušaj državnog udara 15. jula nije prvi slučaj da naša država i naš narod budu izdani. Međutim, kada se uzmu u obzir ciljevi, način provođenja i rezultati, pokušaj državnog udara bio je najpodlija i najveća izdaja. Zločinačka četa koja se pod izgovorima služenja, dijaloga i obrazovanja uvukla u institucije pritom pljačkajući narod, uništavajući djecu, počinila je najbijedniji i najgnusniji teroristički čin u našoj historiji", rekao je Erdogan.

Erdogan je istakao kako se institucije države Turske nikada neće umoriti od borbe protiv terorističke organizacije FETO.

Predsjednik Turske je poručio da su "saveznici i koalicija zakazali u borbi protiv ISIS-a u posljednje vrijeme".

"Hoću da kažem da su u posljednje vrijeme što se tiče borbe protiv ISIS-a, nažalost zakazali naši saveznici i koalicija. Mi nikada nećemo dozvoliti teroristički koridor duž naše južne granice. Pitanjima koja se tiču nacionalne sigurnosti ćemo se baviti za stolom i na terenu. S druge strane, nismo i nećemo biti nijemi posmatrači dešavanja u Iraku", rekao je Erdogan u obraćanju na 9. ambasadorskoj konferenciji u Ankari.

Turski predsjednik je rekao i kako u borbi protiv ISIS-a i FETO-a uz Tursku želi vidjeti i odlučne saveznike, Sjedinjene Američke Države.

"Vjerujem da ćemo nakon 20. januara kada će na dužnost stupiti novi predsjednik Trump (Donald) intenzivirati dijalog. Vjerujem i da ćemo u vezi s regionalnim pitanjima s Trumpom brzo približiti stavove i u kratkom vremenu napredovati u vezi s određenim pitanjima", rekao je Erdogan.