open-navfaktor-logo
search
Smrt dr. Lija
Erupcija bijesa u Kini, vlasti strahuju od uličnih nereda
Smrt kineskog liječnika koje je pokušao upozoriti na izbijanje koronavirusa izazvala je neviđenu erupciju javnog bijesa i tuge u Kini.
07.02.2020. u 15:55
get url
text

Li Wenliang umro je nakon zaraze koronavirusom dok je liječio pacijente u Wuhanu.

U decembru prošle godine posla je grupnu prouku doktorima kojom ih je upozorio na virus za koji je mislio da je Sars, ali radilo se o novom smrtonosnom koronavirusu.

Nakon toga policija ga je upozorila da "prestane davati lažne informacije", te je bio pod istragom zbog "širenja glasina".

- Mislim da nije širio glasine. Nije li se to sada pretvorilo u stvarnost? Moj sin bio je divan - kazao je njegov otac Li Shuying za BBC.

Vijest o njegovoj smrti dočekana je sa intenzivnim izljevima tuge na kineskoj društvenoj mreži Weibo, što se ubrzo pretvorilo u bijes.

Već je bilo optužbi protiv vlade da je umanjila ozbiljnost virusa i u početku ga pokušavala sačuvati u tajnosti.

Smrt doktora to je dodatno potaknula i pokrenula razgovore o nedostatku slobode govora u Kini.

Državno tijelo za borbu protiv korupcije saopćilo je kako će otvoriti istragu o "pitanjima koja uključuju dr. Lija".

Kineska vlada ranije je priznala "nedostatke i propuste" u svom odgovoru na virus, koji je do sada u kontinentalnoj Kini ubio više od 630 ljudi, te zarazio više od 31.190 osoba.

Kako navodi kineska stranica Pear Video, Lijeva supruga trebala bi se poroditi u junu.

Njegova je smrt izazvala bijes i frustracije u Kini zbog početnog zataškavanja smrtonosnog virusa na koji je on upozoravao.

Kineske društvene mreže su preplavljene objavama koje izražavaju neizmjernu ljutnju i tugu. Lijeva smrt postala je najčitanija tema na društvenoj mreži Weibo, s više od 1,5 milijardi pregleda, a o njoj se raspravlja i u privatnim grupama za razmjenu poruka na platformi WeChat, gdje mnogi izražavaju svoje razočarenje i tugu.

U njegovoj posljednjoj objavi na Weibou 1. februara Li je napisao da je potvrđeno da i on boluje od koronavirusa. On je jedan od osam osoba koje je kineska policija privela zbog "širenja lažnih glasina" o toj smrtonosnoj zarazi, ali o ostalih sedam se za sada ne zna ništa.

Izrazi tuge brzo su se pretvorili u zahtjeve za slobodom govora, ali i to je ubrzo naišlo na cenzuru kineske cyber policije. Objave uz poruku #we want freedom of speech (želimo slobodu govora) imale su na Weibou gotovo dva miliona pregleda, ali kasnije su obrisane. Fraza #vlasti Wuhana duguju Liju Wenliangu izvinjenje također je privukla desetke hiljada ljudi prije nego što je obrisana.

Daily Mail javlja da su se na internetu pojavile i šokantne video snimke na kojima se vidi kako kineski policajci pacijente za koje sumnjaju da imaju koronavirus zatvaraju u njihove domove i premlaćuju članove obitelji oboljelih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.