open-navfaktor-logo
search
Osude
Estonija se izvinila Finskoj zbog korištenja riječi "prodavačica" za novu premijerku
Predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid izvinila se zbog riječi ministra unutrašnjih poslova Marta Helmea koji je za novu premijerku Finske Sannu Marin koristio termin "prodavačica"
16.12.2019. u 16:23
get url
text

Predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid izvinila se zbog riječi ministra unutrašnjih poslova Marta Helmea koji je za novu premijerku Finske Sannu Marin koristio termin "prodavačica".

Helme je tokom intervjua Marin (34) koja je najmlađa osoba koja je postala premijerka, nazvao "prodavačicom" što je izazvalo krizu među dvjema zemljama.

Bivši ministar vanjskih poslova Estonije Urmas Paet kazao je kako su ove Helmeove riječi značajno narušile odnose Estonije i Finske te kazao kako Helme treba biti smijenjen.

Nakon tenzija u odnosima dviju zemalja predsjednica Estonije finskom kolegi Sauli Niinistu je uputila izvinjenje.

Također, mnogi ministri u Estoniji su nakon ovog skandala na društvenim mrežama počeli postavljati objave uz etiketu #ProudOfIt (Ponosan na to), a u cilju podrške Marin koja se u mladosti bavila poslovima u oblasti trgovine.

Ministri su pisali kako su se u mladosti bavili različitim poslovima, od vožnje kamiona do prodaje novina, te osudili govor mržnje zastupljen u diskursu ekstremne desnice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.