open-navfaktor-logo
search
Bh. pravosuđe
EU odlučila: "Zločesta djeca" ne idu na ekskurziju
U Francusku neće ići ni glavna državna tužiteljica Gordana Tadić
24.06.2019. u 16:30
get url
text

Čelnici VSTV-a Milan Tegeltija i Ružica Jukić skinuti su sa spiska učesnika studijskog putovanja u Pariz, koje je organizovala Evropska unija u okviru projekta EU4Justice, saznaje Žurnal.

Umjesto Tegeltije i Ružice Jukić u Pariz putuju njihovi kritičari Tomislav Ljubić i Mahmut Švraka. I Gordana Tadić ne putuje u Francusku. Odluka donesena uz konsultacije sa Delegacijom EU u BiH. 

U Francusku neće ići ni glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, odlučeno je da Tužilaštvo BiH zastupa tužilac specijaliziran za finansijski kriminal i korupciju, dok će druga tužilaštva zastupati glavni tužioci.

-Nakon konsultacija sa Delegacijom Evropske unije zaključili smo da se prvo mora organizirati sastanak na tehničkom nivou - piše u dopisu koji je stigao u VSTV.

U prilogu ovog dopisa se nalazi i novi, redukovani spisak putnika u Pariz koji će, od 8. do 12. jula učestvovati na studijskom putovanju.

U maju ove godine VSTV-u je dostavljen spisak nosilaca pravosudnih funkcija koje bi trebale putovati u Pariz. Prvi na spisku je bio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, a onda su redom navedeni potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić, član VSTV-a Mahmut Švraka, direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić, zamjenik direktora Sekretarijata Hajro Posković, glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić, te zamjenik glavne disciplinske tužiteljice Mirza Hadžiomerović.

Početkom juna, pak, nakon izbijanja afere "Potkivanje" čiji je glavni akter Milan Tegeltija, na adresu VSTV-a je stigao novi spisak, uz obrazloženje da se prvo mora organizirati sastanak na tehničkom nivou, te da će visoki zvaničnici tek naredne godine uzeti učešće u ovom projektu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.