open-navfaktor-logo
search
Globalna kriza
EU odobrio vakcinu protiv majmunskih boginja
Vakcina danske biotehnološke kompanije Bavarian Nordic već je odobrena za prevenciju majmunskih boginja u SAD-u i Kanadi. 
25.07.2022. u 14:41
get url
text

Evropska unija odobrila je upotrebu ove vakcine dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ovu bolest proglasila globalnom zdravstvenom krizom.

U saopćenju se navodi da je odobrenje došlo nakon "pozitivnog mišljenja" od Odbora za medicinske proizvode za ljudsku upotrebu (CHMP) prošle sedmice, i vrijedi u svim državama članicama EU-a, javlja Deutsche Welle.

- Dostupnost odobrene vakcine može značajno poboljšati spremnost nacija za borbu protiv novih bolesti, ali samo kroz ulaganja i strukturisano planiranje biološke spremnosti - rekao je izvršni direktor Bavarian Nordica Paul Chaplin.

Imvanex je jedina vakcina koja je dobila odobrenje za prevenciju majmunskih boginja u Sjedinjenim Državama i Kanadi, a prethodno je bilo odobrena samo za liječenje malih boginja.

Prema Bavarian Nordicu, njihova vakcina je "vakcina protiv malih boginja koje se ne replicira" koja je razvijena u saradnji s vladom SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.