open-navfaktor-logo
search
João Vale de Almeida
EU ostaje predan evropskoj perspektivi BiH kao nedjeljive i suverene zemlje
Šef Delegacije Evropske unije (EU) pri Ujedinjenim nacijama (UN) João Vale de Almeida potvrdio je tokom diskusije u Vijeću sigurnosti o stanju u Bosni i Hercegovini kako EU ostaje predan evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, nedjeljive i suverene zemlje
07.11.2018. u 11:59
get url
text
João Vale de Almeida

Vale de Almeida je, podsjećajući na zaključke EU-a iz juna ove godine, kazao:

- Evropska unija ponavlja svoju nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, nedjeljive i suverene zemlje.

Istaknuo je kako nakon izbora 7. oktobra EU očekuje da će se svi lideri u BiH konstruktivno angažirati na formiranju vlasti na svim nivoima, u interesu svih građana.

- Evropska unija podsjeća da očekuje od vlasti u BiH da daju prioritet nastavku reformi potrebnih za napredovanje na evropskom putu, osiguravajući potpunu i efikasnu provedbu Reformske agende - navodi visoki evropski zvaničnik, referirajući se na stanje u BiH.

Dodao je da u tom kontekstu Vijeće pozdravlja nastavak prisustva Operacije "Althea", koja se nakon Strateškog pregleda iz 2017. godine ponovo usmjerila na svoj temeljeni mandat, uz zadržavanje elemenata izgradnje kapaciteta i obuke, koji se još smatraju potrebnim i ukidanje ostalih elemenata koji više nisu relevantni.

- U tom kontekstu, kao dio cjelokupne strategije EU-a za Bosnu i Hercegovinu, Vijeće potvrđuje spremnost EU-a da u ovoj fazi nastavi izvršni vojni mandat Operacije "Althea" kako bi podržao vlasti Bosne i Hercegovine u očuvanju sigurnog okruženja, pod obnovljenim mandatom UN-a - kazao je Vale de Almeida.

Istovremeno, podsjetio je kako Vijeće očekuje predstavljanje narednog strateškog pregleda 2019. godine kao osnove za diskusiju sa zemljama članicama o zadacima i mogućnostima EUFOR-a za budućnost Operacije, imajući u vidu i potrebu za podrškom napretku Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija i uzimajući u obzir sigurnosnu situaciju na terenu.

Naveo je i kako Vijeće potvrđuje važnost kontinuirane koordinacije operacije EUFOR "Althea" s drugim međunarodnim akterima na terenu.

- EU, istovremeno, nastavlja podsticati vlasti Bosne i Hercegovine, uz podršku međunarodne zajednice, da ubrza napore u zbrinjavanju viškova municije, naoružanja i eksplozivnih sredstava, kao i deminiranja i ostalih neriješenih pitanja - poručio je Vale de Almeida, saopćeno je iz Delegacije EU-a u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.