open-navfaktor-logo
search
Preporuka EK
EU otvara granice za potpuno vakcinisane putnike iz trećih zemalja
Predstavnici evropske dvadesetsedmorice dogovorili su se danas da dozvole ulazak u Evropsku uniju (EU) putnicima iz trećih zemalja koji su dobili potrebne doze anticovid vakcina odobrenih u Evropskoj uniji. 
19.05.2021. u 13:49
get url
text

Uoči ljetne turističke sezone ambasadori 27 zemalja EU-a odobrili su tu preporuku koju je predložila Evropska komisija.

Preporuka nije obavezujuća za države članice, ali EU pokušava da koordiniše mjere na svojim vanjskim granicama zbog posljedica na slobodno kretanje unutar bloka.

EU je zatvorio vanjske granice u martu 2020. za sva putovanja koja nisu obavezna, a od juna uspostavio ograničenu listu, koja se redovno preispituje, trećih zemalja čiji državljani, vakcinisani ili nevakcinisani, mogu da uđu u EU.

Predstavnici zemalja članica također su danas prihvatili da ublaže kriterije za stopu incidencije virusa za stavljanje na tu listu. Stopa slučajeva COVID-19 je podignuta sa 24 na 75 slučajeva zaraze za 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

Na listi je trenutno sedam zemalja – Australija, Izrael, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja, Tajland i Kina, u očekivanju reciprociteta. Lista bi trebalo da se znatno proširi poslije ove odluke o podizanju dozvoljenog broja slučajeva na 100.000 stanovnika.

Istovremeno, zemlje članice su se dogovorile da uspostave hitan koordinacioni mehanizam za brzo suspendovanje dolazaka iz neke treće zemlje u slučaju pogoršanja zdravstvene situacije i pojave novih sojeva virusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.