open-navfaktor-logo
search
Standardi
EU uvodi univerzalne punjače za sve mobitele
Evropska unija mogla bi uvesti novu veliku promjenu u svijetu telekomunikacija. Riječ je o ukidanju prakse proizvodnje različitih punjača za različite vrste mobitela.     Ispitat ćemo potrebe evropskih potrošača i tako izvršiti pritisak na proizvođače mobilnih uređaja
07.08.2018. u 03:29
get url
text

Evropske regulatorne agencije počinju s ispitivanjem navika svojih potrošača i njihovih potreba za uvođenje univerzalnog modela mobilnog punjača, koji bi građanima EU uveliko pojednostavio svakodnevicu, najavila je Euractivu povjerenica Europske komisije za tržišno takmičenje Margrethe Vestager.

Prošlo je gotovo deset godina otkako je Europska komisija počela lobirati za uvođenje univerzalnog punjača za sve vrste mobilnih uređaja. Jedan od glavnih razloga koje navode za to je i zaštita okoline, jer prema novim rezultatima istraživanja, svake godine zapanjujuća količina električnog otpada zagadi okolinu.

Zbog višegodišnjeg prigovaranja korisnika Android i iPhone modela uređaja, koji su se žalili zbog prevelike i nepraktične količine punjača na tržištu, vodeći proizvođači mobilnih telefona su 2009. godine potpisali dobrovoljni sporazum, kojim su načelno dogovorili usklađivanje punjača za sljedeću generaciju pametnih telefona, onu koja je na tržište bila plasirana 2011. godine. Među kompanijama koje su potpisale taj sporazum bili su i vodeći proizvođači mobilnih telefona Apple, Samsung, Huawei i Nokia.

Prestankom važenja ovog sporazuma i svi napori usklađivanja punjača vodećih kompanija su prekinuti, pa je Evropska komisija na čelu s povjerenicom Vestager zaključila kako je došlo vrijeme da se ponovno pokrene ta inicijativa.

- Nismo zadovoljni dosadašnjim napretkom usaglašavanja oko univerzalnog punjača mobitela, pa ćemo uskoro predstaviti novu naučnu studiju, kojom ćemo ispitati potrebe evropskih potrošača i tako izvršiti pritisak na proizvođače mobilnih uređaja - objasnila je Vestager, naglasivši da će i rezultati studije utjecati na stav Evropske komisije i daljnje korake koji će biti poduzeti po pitanju uvođenja univerzalnog punjača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.