open-navfaktor-logo
search
Donacije
EUFOR: Kontaktirali smo školu u Mrkonjić Gradu, "iz pristojnosti" pitali za Vučića
Banjalučka kancelarija EUFOR-a potvrdila je da je kontaktirala Gimnaziju u Mrkonjić Gradu, ali ne zbog posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i opreme koju je donirao ovoj školi.
30.01.2020. u 19:18
get url
text

Iz EUFOR-a su za Alternativnu televiziju naveli da njihovi timovi redovno posjećuju lokalne zajednice, uključujući škole, da bi se upoznali o općoj situaciji i problemima koje zajednice imaju.

- Tim za vezu Eufora iz Banje Luke kontaktirao je direktora Gimnazije da bi utvrdio da li je škola zainteresovana za posjetu. Vojnici su iz pristojnosti pitali da li je posjeta predsjednika Vučića protekla dobro. Ni u jednom trenutku nije postojala namjera da se vrši inspekcija ili kontrola donacije - naveli su iz EUFOR-a.

Iz EUFOR-a su kazali da u okviru posjeta školama obično nude i obuke o poznavanju opasnosti od mina, ističući da timovi za osmatranje i vezu EUFOR-a godišnje održe obuku o poznavanju opasnosti od mina za 15.000 polaznika, prenosi ATV. 

VEZANI TEKST - EUFOR želi prekontrolirati opremu koju je Vučić donirao školama u RS-u

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske ranije je saopćeno da im Kancelarija EUFOR-a u Banjoj Luci nije uputila pisani zahtjev za posjetu Gimnaziji Mrkonjić Grad u vezi sa jučerašnjom donacijom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića toj školi.

Iz Ministarstva su naveli da ih je direktor Gimnazije Mrkonjić Grad Zoran Bjelajac obavijestio da su ga predstavnici EUFOR-a iz Banje Luke telefonski kontaktirali sa zahtjevom da posjete školu povodom donacije.

Donacija koju je dobila Gimnazija Mrkonjić Grad prilikom posjete Vučića odnosi se na dvadeset laptop računara za kabinet informatike i stotinu knjiga za biblioteku, dok će finansijska pomoć namijenjena za rekonstrukciju škole i opremanje kabineta biti realizovana tokom godine.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.