open-navfaktor-logo
search
Pravo u karantenu
Evakuacija iz Kine: Avion s 250 Evropljana stigao u Francusku
Drugi avion s evropskim državljanima evakuisanim iz Wuhana u Kini, epicentra epidemije novog tipa korona virusa (2019-nCoV), stigao je u Francusku, javlja Anadolu Agency (AA).
02.02.2020. u 19:33
get url
text

Lokalni mediji navode da je avion sletio u poslijepodnevnim satima na vojni aerodrom Istres, na jugu Francuske.

U avionu se, kako je navedeno, nalazilo 250 osoba, među kojima su državljani Belgije, Švedske, Holandije i 65 državljana Francuske.

Iz predostrožnosti, Francuzi će biti stavljeni u karantenu na 14 dana u centru za odmor u kvartu Carry-le-Rouet, u blizini Marseillea. U petak je prvi avion sa 250 francuskih državljana, evauisanih iz Wuhana, stigao u tu zemlju.

Prvi smrtni slučaj od korona virusa izvan Kine zabilježen je na Filipinima. Bilans smrtno stradalih usljed zaraze smrtonosnim korona virusom u Kini porastao je na 304 osobe.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine saopćila je da je u toj zemlji potvrđeno 14.380 slučajeva korona virusa (2019-nCoV). U kritičnom stanju je 2.110 osoba.

Navedeno je kako se sumnja da su 19.544 osobe zaražene tim virusom. Do sada je iz bolnica otpušteno 328 osoba. U posljednja 24 sata od posljedica korona virusa preminulo je 45 osoba, a virus je ustanovljen kod još najmanje 2.590 osoba.

Desetine slučajeva zaraze korona virusom potvrđene su i u Tajlandu, Japanu, Singapuru, Australiji, Maleziji, SAD-u, Francuskoj, Njemačkoj, Sjevernoj Koreji, Južnoj Koreji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kanadi, Vijetnamu, Italiji, Nepalu, Kambodži, Šri Lanki, Finskoj i Indiji.

Opasni korona virus prvi put se pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Odbor za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u četvrtak je epidemiju korona virusa proglasio hitnim stanjem od globalnog značaja. Odluku je saopćio generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u sjedištu UN-ove zdravstvene agencije u Ženevi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.