open-navfaktor-logo
search
Poplave
Evakuacija stanovništva, poplavljene kuće i putevi: Vanredno stanje u nekoliko općina
Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je više tehničkih intervencija, spašavanje građana iz poplavljenih objekata i ispumpavanje vode iz objekata, saopćeno iz Federalne uprave civilne zaštite
14.05.2019. u 13:04
get url
text
Poplave - ilustracija

Plavljenje kuća, evakuacija stanovništva, stoke, obustava saobraćaja na mnogim putevima, pokretanje klizišta, obilježili su protekla 24 sata u našoj zemlji, posebno na području Unsko-sanskog kantona, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite. Najteža situacija je svakako u Sanskom Mostu, Cazinu, Bužimu, Bihaću... Podsjećamo, u Unsko-sanskom kantonu je zbog vremenskih neprilika od danasa obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama do daljnjeg.  Zbog obilne kiše došlo je do povećanja zamućenosti vode na svim izvorištima sa kojih se snabdijeva grad Bihać, zbog čega se stanovništvu preporučuje prokuhavanje vode prije korištenja. 

- Prema raspoloživim podacima i prognoznim hidrološkim modelima najznačajnije povećanje vodostaja očekuje na slivovima rijeka Une i Sane, posebno ističemo područje Sanskog Mosta i Sanice (HS Sanski Most, HS Sanica i HS Hrustovo). Danas su maksimalne vrijednosti vodostaja u slivu Bosne i sugeriše se povećan oprez stanovništvu - upozoravaju iz FUCZ.

U Općini Sanski Most, Sana je ugrozila desetke stambenih objekata i poljoprivredno zemljište. Poplavljena su naselja uz cijeli tok rijeke Blihe: Skucani Vakuf, Fajtovci, Naprelje, Donji Kamengrad, Husimovci i Alagića Polje. Na području ove općine proglašeno je stanje prirodne nesreće. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je više tehničkih intervencija, spašavanje građana iz poplavljenih objekata i ispumpavanje vode iz objekata. Stotinu pripadnika FUCZ sa čamcima, pumpama visokog pritiska, agregatima i ostalom opremom za spašavanje na vodi stigli su u Sanski Most u kome su uspostavili kamp te se stavili na raspolaganje lokalnoj zajednici kako u odbrani od poplava, tako i, ako bude potrebno, i u evakuaciji i spašavanju stanovništva. Agencija za vodno područje rijeke Save ustupila je 32.000 vreća pripadnicima FUCZ.

- Od danas je zbog vremenskih neprilika obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama u USK do daljnjeg. Vodostaj Une jutros je bio 78 centimetara, a kritična tačka je 100. Vodostaj Sane, iznosi 443 cm a jučer je iznosio, 222 cm. U Bihaću najugroženija naselja su Veliki Lug, Mali Lug, Pokoj, Ozimice I, Založje, Kamenica, Vedro Polje, Klokot, Vrsta i Gata. U naselja Pokoj, Luke i Gata dostavljeni su pjesak i vreće, dok su se u naselju Kamenica mehanizacijom čistili propusni kanali. Ugroženo je oko 46 stambenih i poslovnih objekata. U protekla 24 sata vatrogasna jedinica grada Bihaća je imala 18 intervencija na ispumpavanju vode iz objekata i dvorišta - saopćeno je iz FUZC.

Na području Cazina do sada je evidentirano oko 40 poplavljenih stambenih i pratećih objekata, a došlo je do aktivacije starih i pojave novih klizišta. Mostovi u naseljima Pervizi, Trstovac, Kapići i Prkos i dalje su zatvoreni za saobraćaji.

Općina Bosanska Krupa je donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog posljedica uzrokovanih obilnim padavinama, klizištima i odronima. Rijeka Krušnica izlila se iz svog korita i poplavila poljoprivredno zemljište i nekoliko pomoćnih objekata. Potok Svetinja izlio se iz svog korita i poplavio oko 40 stambenih i 40 pomoćnih objekata u istoimenom naselju, vlasnici su izmjestili stoku.

U Zeničko-dobojski kanton u proteklom periodu, zbog obilnih kiša, pritoke rijeke Bosne su stvorile velike problema, a posebno Usora i Liješnica. Općine Tešanj i Doboj-jug su proglasile stanje prirodne nesreće. Angažovane su službe civilne zaštite za zaštitu i spašavanje u ovim općinama i radi se na otklanjanju posljedica nevremena.

Zbog obilnih kišnih padavina u gornjem toku rijeke Usore (općina Teslić) došlo je do stalnog rasta vodostaja Usore na području općine. Dio stanovništva je odbio evakuaciju, te je ostao u objektima. Jedinice civilne zaštite su naknadno čamcima evakuisali petero mještana i nekoliko životinja.

Ekipe civilne zaštite zajedno sa policijskim snagama su i dalje na terenu i prate stanje.

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.