open-navfaktor-logo
search
Jedinstveno u svijetu
Everesting na Bjelašnici: Izazov života za Adnana Behlulovića i Jasmina Pajevića
Adnan Behlulović, fitness i personalni trener, i Jasmin Pajević, bh. reprezentativac u trail trčanju, cijeli život postavljaju sebi nove životne i sportske ciljeve, koji su većini njihovih prijatelja i rodbine u neku ruku suludi.
13.01.2021. u 19:26
get url
text

Ovaj dvojac uspješno je savladao brojne izazove, među kojima su i utrke duže od 80 kilometara. Ipak, ovog vikenda ih očekuje najveći izazov. Naime, oni namjeravaju na Bjelašnici izvesti Run Everesting i na taj način upisati svoje ime u Hall of Fame. 

Koncept Everesting izazova je kreirala Australska grupa biciklista Hells 500. Oni su postavili Everesting web site koji sadrži set pravila, Hall of Fame (kuća slavnih sa imenima ljudi koji su uspješno završili poduhvat) i vodiče za pripremu za događaj. Everesting se izvodi vožnjom bicikla, hodanjem ili trčanjem. Koncept Run Everestinga je jednostavan: odabere se bilo koje brdo, bilo gdje na svijetu i trči se ponavljajući u jednoj aktivnosti sve dok se ne popne na 8.848 m - ekvivalentna visina planine Everest. 

Svi koji završe izazov upisuju svoje ime u Everesting Hall of Fame, zajedno sa stazom koja se uvrštava među neke od najljepših staza za trčanje na svijetu. Do decembra 2020. godine ovaj izazov na cijelom svijetu je završilo više od 300 ljudi.

Adnan Behlulović

Adnan Behlulović posljednjih godina čest je učesnik različitih utrka u našoj zemlji. Ovaj 40-godišnji Sarajlija cijeli život je u sportu, a sve je krenulo sa fudbalom. Ima nekoliko nastupa za U-19 reprezentaciju BiH, a poznato je lice i navijačima Željezničara za koji je svojevremeno nastupao. 

- Staza na kojoj planiramo izvesti ovaj sportski poduhvat je planinarska staza na Bjelašnici specifična po tome što na kratkoj udaljenosti od oko pet kilometara ima veliku visinsku razliku od oko 1.000 metara. Prvi segment od 2,3 km staze od Kraljevca završava se na klupama iznad Djevojačkih stijena. Za ovaj izazov nikada ne možeš reći da si potpuno spreman. Ovo je nešto specifično i jedinstveno u svijetu. Nadam se da će već naredne sedmice moje ime biti upisano u Hall of Fame – kaže za Faktor Behlulović. 

Jasmin Pajević

Tridesetogodišnji Jasmin Pajević iz Mostara dugo se bavi planinarenjem, alpinizmom, skijanjem... Petnaest godina se bavi i trail trčanjem. 

- Imam dosta istrčanih ultramaratona od 50 pa sve do više od 100 kilometara. Vlasnik sam državnih rekorda za seniore u našoj zemlji u ultramatonima na 50 i 100 kilometara. Mogu se pohvaliti i pobjedom na pješčanom maratonu u Holandiji. Uspješno sam okončao i mnoge izazove u trčanju po planinama. Jedan od njih je trčanje na planini Prenj na kojoj sam osvojio svih 12 vrhova viših od 2.000 metara. I pored svih tih uspjeha, Everesting je jedan veliki ispit i pustolovina života koju počinjemo u subotu u četiri sata ujutro. Volim pomjerati ljudske granice i to je definitivno učešće u ovom projektu – kaže Jasmin Pajević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.