open-navfaktor-logo
search
Zajimović pojasnio
Evo kako građani mogu dobiti vakufsko zemljište da obrađuju i siju
Prije nekoliko dana Vakufska direkcija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini objavila je da na raspolaganje stavlja vakufsku zemlju koja bi se obrađivala i na kojoj bi se sadilo.  
02.04.2020. u 07:57
get url
text

- Svjesni situacije u kojoj se nalazimo, kao i svjesni neizvjesnosti dužine trajanja pandemije korona virusa ukazali smo na potrebu da pojačamo vlastitu proizvodnju naročito u segmentu poljoprivrede. Jedino se trenutno možemo osloniti na vlastitu proizvodnju i mislimo da BiH ima dovoljno kapaciteta koje sa adekvatnim iskorištavanjem možemo pretvoriti u nešto što će nam u budućnosti donijeti korist, a to je da ne budemo ovisni od uvoza poljoprivrednih proizvoda – kazao je direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović.

Istakao je da se već nekoliko godina na više hektara vakufskog zemljišta siju različite poljoprivredne kulture.

- Vidjeli smo da se mogu postići dobri rezultati i da sjetva može doprinijeti jačanju ekonomske stabilnosti i ekonomske neovisnosti barem kada se radi o poljoprivrednoj proizvodnji.

Međutim, isto tako svjesni smo činjenice da mi unutar struktura Islamske zajednice nismo u mogućnosti svu vakufsku zemlju zasaditi. S druge strane, svjesni smo činjenice da vakufska zemlja ne treba ostati neobrađena te smo s toga pozvali zainteresirane da se jave i ako bude neka od slobodnih vakufskih parcela, da se i obradi – pojašnjava Zajimović.

Kazao je kako se svi oni koji u zaniteresirani za sadnju poljoprivrednih kultura na vakufskoj parceli mogu javiti medžlisu kojem pripadaju.

- Medžlis će im dati informaciju da li ima slobodnih vakufskih parcela, gdje se nalaze i koja je njihova površina. Nema potrebe za bilo kakvim konkursom ili javnim pozivom i svaka zainteresirana strana može se javiti pripadajućem medžlisu. Medžlisi će sa zainteresiranom stranom sklopiti ugovor o korištenju vakufske parcele i na taj način definisati međusobna prava i obaveze. Mi smo već obavijestili medžlise da budu na raspolaganju zainteresiranim osobama. Cilj je da se izvrši zasad na što većem broju vakufskih parcela – kaže Zajimović, dodajući:

- Moramo se vratiti zemlji jer ona nas hrani i samo na taj način možemo osigurati sebi sigurnost za hranu u narednom periodu. Na takav način su radili i naši očevi i djedovi i mi trebamo nastaviti sa njihovom praksom.

Kazao je kako Islamska zajednica na ovaj način u ovim teškim trenucima nastoji dati podršku stanovništvu.

- Zato smo uputili apel kojim pozivamo sve građane da poduzmu nešto u cilju pravovremenog rješavanja situacije eventualnog nedostatka hrane – zaključuje Zajimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.