open-navfaktor-logo
search
Čišćenje
Evo kako se na prirodan način riješiti kamenca u kupatilu
Ako na dnu kade imate tvrdokorne naslage kamenca, stavite krpu natopljenu otopinom alkoholnog sirćeta i vode na kamenac i ostavite preko noći
03.06.2019. u 22:12
get url
text
Kupatilo-čišćenje
Kupatilo-čišćenje

Mrlje po pločicama, naslage kamenca u tušu i wc školjci, voda koja teško prolazi kroz slavinu umivaonika, situacija je sa kojom se mnogi susreću. Naime, u kupatilu provodimo dosta vremena, ujutro odmah nakon ustajanja kako bi bili spremni za nove radne pobjede, navečer nakon napornog dana kad se želimo opustiti i spremiti za spavanje. Stoga je važno da je kupaonica čista i uredna, budući da je to ipak mjesto gdje brinemo o svojoj osobnoj higijeni.

Kako bi očistili umivaonik od naslaga kamenca, natopite krpu u otopinu alkoholnog sirćeta i vode, napravljenu u omjeru 1:1 i obložite slavinu krpom. Krpu ostavite na slavini nekoliko sati ili preko noći.

Kako bi ga očistili glavu tuša stavite u plastičnu vrećicu s otopinom alkoholnog sirćeta i vode te vrećicu zavežite i ostavite da stoji nekoliko sati ili preko noći.

Ako tuš ili kada nemaju prevelike nakupine kamenca, pošpricajte naslage s otopinom sirćeta i pričekajte nekoliko minuta prije nego obrišete površinu. Ako na dnu kade imate tvrdokorne naslage kamenca, stavite krpu natopljenu otopinom alkoholnog sirćeta i vode na kamenac i ostavite preko noći.

Kako bi vaša školjka zablistala, osim sirćeta, trebat će vam i soda bikarbona. Postupak je prilično jednostavan:

Sipajte čašu sode bikarbone u wc. Ulijte čašu sirćeta i ostavite jednu minutu i da spoj sode bikarbone i sirćeta počne djelovati. Još dodajte jednu ili dvije čaše sirćeta. Ostavite da djeluje deset minuta, otopina se treba pjeniti. Očetkajte WC i ostavite otopinu da još djeluje. Ostatke kamenca još jednom očetkajte i pustite vodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.