open-navfaktor-logo
search
Rade i serološke testove
Evo ko je "interesentan": U TK proširen obim testiranja na koronavirus, ali i dalje nema zaraženih
U Tuzlanskom kantonu, odlukom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK donesenom u ponedjeljak, dodatno je proširen obim testiranja građana na na SARS-CoV-2. Iako već 25 dana u TK nije zabilježen niti jedan slučaj infekcije koronavirusom, masovna testiranja rizičnih grupa su način prevencije da ne bi došlo do veće pojave zaraze.
08.05.2020. u 16:31
get url
text

- Mi smo u prethodnom periodu radili testiranja u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH i već neko vrijeme nemamo pozitivnih nalaza. To nas je ponukalo da provjerimo da li je epidemiološka situacija zaista takva ili ne - navodi ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Još prošle sedmice metodom slučajnog uzorka testirani su radnici u supermarketima, zaposleni u službama hitne medicinske pomoći i domovima penzionera, a svi su nalazi bili negativni.

- Sada radimo testiranja radnika u pogonima s većim brojem zaposlenih, a koji su u kontaktu s osobama koje imaju izdata rješenja o kućnoj izolaciji. Radimo testiranja zaposlenih u vrtićima i javnom prijevozu u skladu s najavama da oni uskoro trebaju početi s radom. S obzirom na to da smo u mjesecu ramazanu, imamo povećan broj ljudi u određenim pekarama, odlučili smo da testiramo i njihove zaposlenike, ali i novinarske ekipe koje kontaktiraju s većim brojem osoba - kaže ministrica Čolić.

Dodaje da je cilj da se epidemiološka situacija održi ovakvom kakva trenutno jeste, a da će period ovakvog intenziteta testiranja ovisiti od rezultata.

Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla trenutno raspolaže sa 30.000 komada testova na koronavirus. U Zavodu za mikrobiologiju u posljednja 24 sata urađeno je 149 testova na virus SARS-CoV-2 i svi su negativni. Od početka testiranja, 27. marta, do danas ukupno je urađeno 5.108 testova, od čega su 84 bila pozitivna. Od bolesti COVID-19 u TK su preminule dvije starije žene, jedna osoba je prebačena u drugi kanton zbog nastavka liječenja, a oporavila se 81 osoba.

UKC Tuzla prije nekoliko dana počeo je raditi i serološku analizu, koja ima za cilj utvrditi da li je neka osoba bolovala od koronavirusa i pri tome stvorila antitijela na bolest COVID-19. To je posebno važno s obzirom na brojne izvještaje o tome da određen dio populacije ovu bolest preboluje bez simptoma, ali su u određenom periodu prijenosnici zaraze.

- Imamo veliki broj osoba koje su mogle imati koronavirus asimptomatski. Testiranje se vrši na osnovu medicinskih i epidemioloških indikacija, kod onih osoba za koje se posumnja da su mogle biti u kontaktu sa zaraženima - kaže ministrica Čolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.