Jer, rafinirani ugljikohidrati stvaraju upale u tijelu, što uzrokuje mnoštvo zdravstvenih problema, uključujući smanjenu kognitivnu funkciju.
Ovih pet stvari otkrivaju da možda ipak jedete previše kruha:
Debljate se
- Hljeb će povećati vjerovatnost jedenja druge nezdrave hrane i sastojaka. To je zato što se hljeb obično kombinira s prerađenim mesom, maslacem i sirevima s visokim udjelom zasićenih masti - kaže Trista Best, dijetetičarka u tvrtki Balance One Supplements.
Stalno ste gladni
- Većina vrsta hljeba je jako obrađena i sadrži malo ili nimalo hranjivih sastojaka. To znači da kad jedete, vaše tijelo zapravo ne prepoznaje nikakav osjećaj sitosti. Na kraju se povećavaju nivoi inzulina i šećera u krvi, što dovodi do veće gladi - kaže nutricionistica Shana Hussin.
Često vas boli želudac
- Neki hljebovi koji se prodaju kao bolje opcije jer sadrže visok udio vlakana mogu uključivati dodana vlakna poput inulina i beta-glukana, koji su, kada se jedu u prekomjernim količinama, povezani s nelagodom u želucu, poput nadutosti i plinova - kaže dijetetičarka Rachel Fine.
Imate predijabetes
Jedenje previše hljeba može dovesti do povećane upale u tijelu, što može uzrokovati rezistenciju na inzulin, stanje koje je često preteča dijabetesa.
Imate visok krvni pritisak
Hljeb i kiflice glavna su dva izvora natrija - hranjive tvari za koju se zna da podiže krvni pritisak- u američkoj prehrani. Čak i relativno skromna količina hljeba može povećati rizik od hipertenzije.