open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Evo koliko godina života i staža vam treba za minimalnu, srazmjernu ili zagarantovanu penziju
Ko ima pravo na minimalnu penziju (382 KM), šta je to srazmjerna penzija, koji uvjeti se moraju ispuniti da bi se ostvarila zagarantovana penzija (478 KM), svakodnevna su pitanja građana u Federaciji koji bi željeli da se penzionišu. Pojašnjenje smo potražili u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.
11.09.2021. u 09:22
get url
text

Šta ako imate u BiH 10 godina staža, a pet u Hrvatskoj?

- Osnovni uvjet za penzionisanje, za minimalnu penziju, jeste 15 godina staža i 65 godina života, što je dovoljno za našu samostalnu penziju. Srazmjerna penzija je kada osoba ima staža iz drugog nekog fonda (izvan BiH), a nema dovoljno godina za našu samostalnu penziju. Naprimjer, ako ima 15 godina kod nas i 15 u Njemačkoj, i dalje će imati pravo na našu minimalnu. Ili ako ima kod nas sedam godina staža, a u Njemačkoj osam, onda će kod nas ostvariti pravo na penziju za tih sedam godina jer ukupno ima 15, i to je i dalje srazmjerna penzija. A ako kod nas osoba ima 15 godina staža, i u Njemačkoj 16-17 godina, onda ima našu samostalnu penziju - objašnjava nam Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO FBiH.

Naglašava kako je najjednostavniji primjer za minimalnu penziju 15 godina staža i 65 godina života.

- Ukoliko osoba ima kod nas deset godina staža i pet u Hrvatskoj, i ona će dobiti za tih deset godina kod nas neki iznos penzije, zato što ukupno ima 15 godina staža. Ali ako kod nas ima 10 godina staža i u Hrvatskoj dvije, neće dobiti ništa jer ukupno nema tih minimalnih 15 godina staža i to je onda problem - govori Kvesić.

Dodaje da recimo u slučaju da osoba ispunjava uvjete za minimalnu penziju koju je stekla u BiH, ali da na rješenju ima niži iznos od 382 KM, ta osoba ipak dobija minimalnu penziju.

Ima 20 hiljada korisnika zagarantovane penzije

- Pravo na zagarantovanu penziju (478 KM) imaju naši korisnici koji su, po novom zakonu, ostvarili pravo na penziju s navršenih 40 godina staža osiguranja, a po starom zakonu oni koji su ostvarili penziju s 40 godina penzijskog staža, također pod uvjetom da žive na području BiH, a rješenjem im određen manji iznos od iznosa zagarantovane. Korisnika zagarantovane penzije, prema posljednjoj isplati, ima oko 20 hiljada - rekao nam je Kvesić.

Dodaje da minimalnu penziju, ostvarenih prema Zakonu o PIO-u, ima oko 174.500 naših korisnika i kada se tome pridodaju i penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima, bude ih oko 215.000.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.