open-navfaktor-logo
search
Iznenadili biste se
Evo koliko roditelji u prosjeku mjesečno troše na djecu u Njemačkoj
Roditelji u Njemačkoj na svoje dijete u prosjeku troše 763 eura mjesečno, utvrdio je Savezni zavod za statistiku na osnovu podataka iz 2018. godine.  
03.07.2021. u 13:12
get url
text

Kako piše Fenix magazin, rashodi za dijete činili su više od petine (21 posto) ukupnih izdataka za potrošnju tih domaćinstava, a za samohrane roditelje to je bilo čak 35 posto. Polovica onoga što se troši na djecu sastoji se od osnovnih potrepština poput hrane, odjeće i stanovanja. 

Otprilike 15 posto izdataka utrošeno je za razonodu, zabavu i kulturu. S porastom broja djece u porodici, troškovi po djetetu se smanjuju. Odnosno, par mjesečno troši 1.276 eura na dvoje djece, za troje djece 1.770 eura.

Što su djeca starija, troškovi postaju sve veći. Parovi s djetetom do šeste godine na dijete su mjesečno trošili 679 eura. U toj dobi briga o djeci igra veću ulogu kao stavka troškova, odnosno plaćanje naknade za vrtić. Za adolescente, od 12 do 18 godina, roditelji u domaćinstvima s jednim djetetom troše znatno više u prosjeku, 953 eura mjesečno. Tu su značajniji i veći izdaci za hranu i izdaci za slobodno vrijeme, zabavu i kulturu, objasnili su statističari.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.