open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Evo šta je Janez Kopač rekao o odlaganju nuklearnog otpada Slovenije i Hrvatske
Što se tiče međudržavnog ugovora između Slovenije i Hrvatske, odnosno, zajedničke lokacije za odlaganje nuklearnog otpada, znam da je predloženo rješenje za Hrvatsku bilo preskupo, rekao je Kopač
14.01.2020. u 15:49
get url
text

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač danas je u Zastupničkom domu upitan i u kojoj su fazi razgovori Republike Hrvatske i Slovenije o zajedničkom odlagalištu nuklearnog otpada. Naime, ovo pitanje je veoma važno za našu zemlju jer usljed nepostizanja dogovora sa Slovenijom, Hrvatska namjerava odlagati nuklearni, radioaktivni otpad na Trgovskoj Gori u općini Dvor, na granici sa našom zemljom, u blizini Parka prirode "Una".  

- Ne pratim šta se dešava, ne mogu ništa pouzdano treći. Što se tiče međudržavnog ugovora između Slovenije i Hrvatske, odnosno, zajedničke lokacije za odlaganje nuklearnog otpada, znam da je predloženo rješenje za Hrvatsku bilo preskupo. Kazali su da će radije pronaći svoju lokaciju. Zbog otpora lokalnog stanovništava nije lako. Ne znam šta će biti. Nisam dio tog procesa. Nije jednostavno potpisati međudržavni ugovor za to – odgovorio je Kopač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.