open-navfaktor-logo
search
Dugo je trajalo
Evropa ponovo uvodi vizni režim
EU novi sistem ne naziva vizni režim, ali je princip isti, jer vam je za putovanje u neku državu članicu EU potrebno odobrenje za ulazak
24.10.2018. u 17:19
get url
text

Evropska unija ponovo uvodi vize za državljane zemalja nečlanica EU kojima je ranije ukinut vizni režim. Radi se o 61 državi, među kojima su, recimo, i SAD, a ovom odlukom nisu zaobiđene ni zemlje zapadnog Balkana, uključujući BiH.

Ova odluka će se početi provoditi od 2021. godine, što znači da će državljani BiH nakon samo 11 godina uživanja u prednostima bezviznog režima ponovo morati pribavljati vize za ulazak u neku od zemalja EU.

Doduše, Evropska unija novi sistem ne naziva viznim režimom, nego Evropskim sistemom za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS). Međutim, princip je isti kao i kod viznog režima. Osobe koje namjeravaju putovati u neku od država EU, a državljani su zemalja “zahvaćenih“ ETIAS-om, moraju popuniti zahtjev i čekati na dobijanje dozvole za ulazak na prostor EU.

- Zahvaljujući ETIAS-u bit će moguće unaprijed provesti provjere te, ako to bude potrebno, uskratiti odobrenje putovanja državljanima trećih zemalja kojima nije potrebna viza, a koji putuju na schengensko područje. To će doprinijeti većoj unutarnjoj sigurnosti, sprečavanju nezakonitog useljavanja, zaštiti javnog zdravlja i smanjenju kašnjenja na granicama jer će se osobe koje bi mogle predstavljati rizik u vezi s nekim od navedenih područja identificirati prije dolaska na vanjske granice – navedeno je u obrazloženju novog viznog sistema EU, koje se može naći na stranici europa.ba.

Procedura dobijanja dozvole za ulazak je pojednostavljena u odnosu na dobijanje viza. Više neće biti čekanja u redovima pred ambasadama. Zahtjevi će se upućivati elektronskim putem, što znači da cijelu proceduru možete provesti od kuće. Popunite on-line zahtjev, uključujući i upitnik sa pitanjima kao što su: “Da li pripadate nekoj terorističkoj organizaciji“, “Da li se drogirate“, “Da li ste osuđivani“, “Da li se bavite krijumčarenjem ljudima“ i slično.

Osim toga, morat ćete navesti i biografske podatke, informacije o radnom iskustvu, kao i o prethodnim ulascima u zemlje EU. Međutim, kako se navodi u odluci EU o uspostavi novog režima izdavanja dozvola za ulazak, neće biti traženi biometrijski podaci, kao što su fotografije, otisci prstiju i slično.

Prilikom svakog podnošenja zahtjeva morat ćete platiti i taksu u iznosu od sedam eura. Pitali smo Delegaciju EU u BiH da li će se i ove uplate, kao i podnošenje zahtjeva, moći vršiti isključivo elektronskim putem, ili će se to raditi putem šaltera u bankama, u pošti, u prostorijama ambasade države u koju namjeravate putovati ili na neki treći način. Međutim, ovo pitanje je ostalo bez odgovora.

Također, bez odgovora je ostalo i pitanje šta da rade osobe koje nemaju pristup internetu. Naime, poznato je da u BiH živi veliki broj starijih osoba, čija djeca žive izvan BiH i koje nemaju pristup internetu. Oni će se, po svemu sudeći, morati snalaziti kako znaju i umiju, ako žele posjetiti svoju djecu.

- Podaci navedeni u zahtjevima automatski će se uspoređivati s bazama podataka EU-a i odgovarajućim bazama podataka Interpola kako bi se utvrdilo postoji li osnova za odbijanje zahtjeva za izdavanje odobrenja putovanja. Ako ne budu pronađene podudarnosti ni elementi zbog kojih bi bila potrebna daljnja analiza, odobrenje putovanja bit će izdano automatski i brzo. Očekuje se da će tako biti s većinom podnesenih zahtjeva. Ako bude pronađen rezultat ili element koji zahtijeva daljnju analizu, zahtjev će ručno obraditi nadležna tijela. U tom slučaju će središnja jedinica ETIAS-a najprije provjeriti odgovaraju li podaci zabilježeni u dosjeu zahtjeva podacima koji su uzrokovali pronalaženje rezultata. Ako podaci budu odgovarali ili ako bude postojala određena sumnja, zahtjev će ručno obraditi nacionalna jedinica ETIAS-a odgovorne države članice. Izdavanje odobrenja ili odbijanje zahtjeva u vezi s kojim je pronađen rezultat bit će izvršeno u roku od najviše 96 sati nakon podnošenja zahtjeva ili, ako su zatražene dodatne informacije, u roku od 96 sati nakon zaprimanja tih informacija – stoji u pojašnjenju procedura provjere prije davanja ili uskraćivanja odobrenja za ulazak.

Cijela procedura provjere bi trebala trajati najduže četiri dana. Ako na e-mail adresu aplikanta ne stigne odgovor u roku od četiri dana zahtjev za dobijanje dozvole je vjerovatno odbijen.

Odobrenja će se izdavati na period od tri godine, ili do prestanka važenja putne isprave, u zavisnosti koji od ova dva roka ranije nastupa, s tim da boravak “u komadu“ na teritoriji EU, kao i sada, ne može trajati duže od tri mjeseca. Osim toga, kao i sada, pasoš mora važiti najmanje tri mjeseca nakon planiranog datuma povratka u zemlju.

Međutim, čak i ako dobijete odobrenje, to vam ne predstavlja garanciju da ćete i moći u zemlju članicu EU u koju namjeravate putovati. Da li možete ući u EU ili ne znat ćete tek na granici.

- Odobrenjem putovanja ne daje se automatski pravo ulaska ili boravka, već konačnu odluku o tome donosi službenik graničnog nadzora – navodi se u pojašnjenju na stranici europa.ba

U prve tri godine nakon početka primjene novih pravila zračni i pomorski prevoznici imat će obavezu provjeravati da li potencijalni putnici imaju odobrenje za ulazak u EU prije nego što prodaju kartu. Nakon tri godine ova obaveza će biti postavljena i autobuskim prevoznicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.