open-navfaktor-logo
search
Hlor i hemikalije
Evropa zgrožena: Pogledajte kako se piletina obrađuje u američkim fabrikama
Ono što najviše zabrinjava je što se u američkim tvornicama piletine loši higijenski uvjeti izgleda kompenziraju pranjem piletine u hloru i sličnim hemikalijama kako bi se uklonile bakterije
05.06.2019. u 21:28
get url
text

Britanski Channel 4 u sklopu svoje reportaže "Istina o hloriranoj piletini" emitirao je prilično uznemirujuće tajne snimke iz američke fabrike za preradu peradi, s obzirom na to da Veliku Britaniju ako konačno izađe iz EU očekuju pregovori o novom trgovinskom sporazumu s SAD-om.

-Kokošje meso blokira odvode. Iznutrice prekrivaju pod. U nekoliko navrata vidio sam kako nadzornici diraju piletinu golim rukama - rekao je reporter Channela 4 koji je bio u fabrici.

Ono što najviše zabrinjava je što se u američkim tvornicama piletine loši higijenski uvjeti izgleda kompenziraju pranjem piletine u hloru i sličnim hemikalijama kako bi se uklonile bakterije.

-Ovaj detaljni video za obuku pokazuje proces hemijskog pranja piletine u hloru, tretman koji je zabranjen u EU više od 20 godina - navodi se u reportaži.

Praksa je zabranjena u EU jer je stručnjaci smatraju opasnom - boje se da, iako nije opasna sama po sebi, ne otklanja zaista opasne bakterije, nego samo prikriva nedostatak sanitarnih standarda koji se zahtijevaju u EU.

Ekipa Channela 4 je tajno ušla u veliku  fabriku za preradu peradi kako bi otkrila istinu o američkoj piletini. Reporter se tajno zaposlio u fabrici Tyson Food, koja prerađuje čak petinu govedine, svinjetine i piletine u SAD-u.

Tyson Food ne pere svoju piletinu u hloru, nego u drugim kemikalijama, a već je u više navrata kažnjen zbog kršenja zdravstvenih i sigurnosnih propisa.

-Mislite li da su ovo prihvatljivi standardi za britanske potrošače - upitala je reporterka Channela 4 Rona Spellmana, pomoćnika glavnog sekretara Udruženja inspektora mesa u Evropi.

-Definitivno ne. Ne, definitivno ne. To bi bio vrlo, vrlo veliki korak nazad za nas - odgovorio je Spellman bez oklijevanja kad je vidio dotični videomaterijal.

Osim u katastrofalne sanitarne standarde reporter se uvjerio i u dramatično loš nivo sigurnosti na radu.

 

 

Dispatches: The Truth About Chlorinated Chicken

Dispatches went undercover to reveal the truth about the production of American chemically washed chicken. US politicians want agriculture to be part of a post-Brexit trade deal - but there are worries this could lead to lower UK animal welfare and worker safety standards.

-Dok smo snimali, jednom su zaposleniku tri prsta amputirana nakon što se od njega tražilo da upravlja strojem za čije korištenje nije obučen - navodi se u reportaži, prenosi Index.

Reporter je vidio i da piletina stoji na pokretnoj traci toliko dugo da se može očekivati da će biti kontaminirana bakterijama.

-Dio te piletine će nositi kampilobakter, bez sumnje, a dio salmonelu. Što više kontakta ima s drugim komadićima mesa, kontaminacija će se više širiti - ocijenio je Spellman.

Kampilobakter je, kao i salmonela, opasna bakterija kojom se čovjek može zaraziti konzumacijom neispravno obrađene i čuvane piletine.

Pod je u pogonu bio djelomično poplavljen, a voda je curila iz strojeva, što je također pogodno za širenje bakterija.

-Iz ovoga što smo vidjeli, EU je u pravu. Izgleda da SAD radi po mnogo nižim standardima nego što su oni u Britaniji i EU - zaključio je ovaj ekspert.

Američka vlada, farmeri i prerađivači međutim insistiraju na tome da je njihova piletina sigurna. Tyson Food je odgovorio britanskoj televiziji da ne može komentirati snimke a da ih ne vidi, ali da njihove fabrike"operiraju uz kontinuiranu prisutnost inspektora američke vlade koji, uz njihovo vlastito osoblje za sigurnost hrane, proizvode dobru hranu koja je sigurna za jelo".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.